Zlatko Dizdarević za N1: Šta je dovelo do izolacije Katara?

Vijesti 06. jun 201709:17 > 10:02
N1

Zlatko Dizdarević se trideset godina bavi dešavanjima na Bliskom istoku, gdje je i živio.

Šta se jučer desilo u Kataru i šta prekidanje diplomatskih odnosa znači?

Ko prati dešavanja na Bliskom istoku onda nije iznenađen. Ovo je radikalizacija opšteg trenda u svijetu, zaoštravanja, isticanja sile, ekskluziviteta koje neke zemlje imaju o sebi. Ovo je pokazatelj radikalizcije, odnosno trenda koji je donio Trump na Bliski istok posjetom prije 15 dana“, kazao je Dizdarević.

Ekspert za Bliski istok ističe da je Katar sada povod za radikalizaciju ukupnih trendova tom području, a u pozadini su stvari koje su prilično transparentne.

Sila postaje osnovni elemenat u međunarodnim odnosima. Ona postoji godinama, ali sada se otkriva. Cinično je da Saudijska Arabija postaje snaga koja se bori protiv terorizma, a umočila je svoje prste u interese i sve što predstavlja terorizam. Cinično je da SAD proglašava Saudijsku Arabiju za lidera u borbi protiv terorizma, a zaboravlja se 11. septembar kada je detektirano da je 90% operativaca u terorističkom napadu u SAD-u bilo upravo iz Saudijske Arabije. SAD su imali zakon da žrtvama 11. septembra zabranjuju da tuže Saudijsku Arabiju jer bi odštete bile u milijardama“, izjavio je Dizdarević.

Gost N1 televizije smatra da Donald Trump operacionalizira svoju politiku i strategiju.

To je drastičan profiterski čip koji ne poštuje principe geostrategije. On je to zakopao potpisivanje tzv. Deklaracije iz Rijada u kojoj zemlje (koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom) trebaju biti front borbe protiv terorzma. To je sve naplaćeno stotinama milijardi dolara. Pokrenuta je mašinerija koja treba praviti novce za SAD na čelu sa Trumpom i njegovim motom “America first”. Da biste mogli proizvoidit toliki profit morate proizvoditi krize, ratove, oružje i strah“, smatra politički analitičar.

Saudijska Arabija pod svaku cijenu želi biti lider na Bliskom istoku, smatra Dizdarević.

Iran im je fiksiran decenijama kao noćna mora. Svaka operacija koja im pomaže da unište Iran je realizacija nedosanjanog sna. Katar se pojavljuje kao zemlja, koja nije naivna, po pitanju podrške terorizmu po svijetu, ali iz neke druge linije. Katar je sjedište Muslimanske braće koji su doktrinarno na suprotnoj strani vehabizma. To Saudijska Arabija nikada nije mogla podnijeti elegantno, ali to im nije bio veliki problem do danas“, kazao je gost jutarnjeg programa N1 televizije te nastavio:

Ovo je sada druga priča. Saudijska Arabija se doživljava zahvaljujući Amerikancima, kao jedno od sjedišta NATO-a. Taj arapski NATO, bez obzira što oni nemaju ni unutrašnji kapacitet za to, zamislili su da prave vojsku od 30.000 ljudi stranih plaćenika jer je mentalitet Saudijaca takav da će njih 9/10 pobjeći vani s novcem ako se zapuca.”

Dizdarević ističe da je iskorištena izjava katarskog Emira koji je iz svoje perspektive izrazio rezervu prema ideji da se ide na Iran u vojnom smislu.

On nije smatrao da je to pametna ideja i podržao je Hezbolah kao udarnu pesnicu Irana na Bliskom istoku i Hamas, što mu je zamjereno i prigrabljeno kao dokaz da podržava i postaje centar podrške terorizmu na Bliskom istoku, jer je Iran prema Trumpovoj kvalifikaciji centar terorizma koji ugrožava cijeli svijet.

Da li će se Turska uključiti u rješavanje novonastale situacije?

Turska je naslonjena na Muslimansku braću i ne bih bio iznenađen da će Turska, u svojoj slobodnoj politici gdje Erdogan mudro balansira, imati više sklonosti za katarsku alijansu. Turska je duboko vezana za Muslimansku braću, sa krilima tendencije da budu i kod nas. Ne bih se iznenadio da se formira vojna alijansa“, smatra Dizdarević.

On naglašava da je “sve ovo igranje vatrom i treba biti idiot pa tu priču gurati radikalno do kraja.”

Nažalost svaki put kada se približava kraju jedan veliki konflikt otvara se novi. Rat u Siriji se polako približava svom kraju. Asad pokušava ostvariti vojno ono što je govorio na početku, očistiti Siriju od terorista. Rat u Siriji ide prema kraju, a odmah se otvara novi front gdje će se stvoriti novi biznis. Nažalost, nema većeg biznisa od rata“, kazao je za N1 Dizdarević.

On je kazao da je interesantno da niko ne govori o izvoru terorizma, već o posljedicama.

Niko se ne pita zašto prije rata u Siriji nije bio sirijskih zbjeglica, ili iračkih.. Svi govore o posljedicama terorizma, a ne odakle je, kako i kada se pojavio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.