Poziv FUCZ-a planinarima: Prijavite NUS

Vijesti 06. jun 201711:39 > 11:46
FUCZ

Federalna uprava civilne zaštite uputila je poziv planinarima i planinarskim vodičima da prijave pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Nakon više primljenih informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava u neposrednoj blizini planinarskih staza, uglavnom na udaljenim i teško dostupnim lokacijama kojima je nemoguće pristupiti bilo kakvim vozilom, Federalna uprava civilne zaštite počela je pripremati akciju tokom koje bi trebalo prikupiti, potvrditi i locirati ovakve prijave, te isplanirati i izvršiti uništenje prijavljenih eksplozivnih sredstava. Zbog broja pristiglih informacija operacija će biti usmjerena prvenstveno na područje Treskavice, ali će biti planirano uništenje eksplozinih sredstava i na drugim planinama prema primljenim informacijama.

S obzirom da se radi o pronađenim eksplozivnim sredstvima koja se nalaze udaljena više sati hoda od naselja i prohodnih puteva, radi se o veoma rizičnoj operaciji koja iziskuje temeljite pripreme. Jedna od osnovnih stvari je lociranje sredstava kako vrijeme i resursi ne bi bili trošeni na uzaludna traženja. U tom smislu molimo planinare i planinarske vodiče da prikupe minimalnu količinu informacija potrebnu za efikasno pronalaženje ovih sredstava. Prvenstveno ih upozoravamo da uočeno eksplozivno sredstvo nipošto ne diraju, već da ga fotografišu u krupnom planu i njegovo okruženje i snime koordinatu mobilnim telefonom. Potrebno je i da sredstvo obilježe komadom najlona ili tkanine u boji kako bi moglo biti uočeno u kamenjaru ili vegetaciji.

U pojedinim slučajevima timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite već su uklonili nekoliko sredstava prijavljenih pored planinarskih staza na planinama Treskavici i Visočici u čiju je blizinu bilo moguće prići vozilima.

Iz FUCZ-a su naveli i kako zahvaljuju svima koji su im pomogli u realizaciji ovih zadataka.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava mogu se prijaviti na sljedeće kontakte:

Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite – 767 530

NaDacebook stranici FUCZ (inbox)

Na e-mail adresu – [email protected]

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.