Određeni radovi banjalučkih profesora – plagijati

Vijesti 06. jun 201712:49 > 12:56
FPN Banjaluka

Fakultet političkih nauka (FPN) Univerziteta u Banjaluci saopštio je danas da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati, zbog čega od Senata banjalučkog Univerziteta zahtijeva da navedene profesore udalji iz nastave.

U saopštenju za javnost Fakulteta političkih nauka navodi se da je na sjednici Nastavno-naučnog vijeća 17. maja formirana komisija za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova Radmile Čokorilo i LJubomira Zubera, koje su se pojavile u medijima.

Komisija, koja je imala šest članova, nakon analize spornih radova, jednoglasno je ustanovila da osporeni naučni radovi Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate sa velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

Nastavno-naučno vijeće FPN usvojilo je izvještaj Komisije i uputilo ga Senatu Univerziteta u Banjaluci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini, navodi se u saopštenju.

FPN Banjaluka navodi da je ovo prvi slučaj u istoriji banjalučkog Univerziteta da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati.

“Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici, da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove, te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije”, navodi se u saopštenju.

Na Fakultetu se nadaju da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.