Maja Stanisavljević dobila nagradu iz "zelene hemije"

Vijesti 08. jun 201714:11 > 14:16
REUTERS/Eliseo Fernandez

Ovogodišnju nagradu za mlade naučnike za istraživanje u oblasti "zelene hemije" uručena je danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu (SPIEF), a među dobitnicima je i Maja Stanisavljević iz Banjaluke.

Nagradu dodjeljuju svake godine UNESCO, IUPAK i ruski PhosAgro, a nagrada iznosi 30.000 dolara za svakog dobitnika, a bilo ih je sedam iz više dijelova svijeta.

Stručni žiri primio je ove godine 180 aplikacija iz cijelog svijeta, a nagrađene su one koje, kako je objašnjeno, predstavljaju inovaciju i koje je moguće primijeniti u realnom životu.

Međutim ističe se da mnoge aplikacije koje nisu dobile nagradu zasigurno zaslužuju da dobiju mjesto u nacionalnim programima.

Ovogodišnji laureati su Ariel Marselo Serati iz Argentine, Maria Ventura Sančez-Honero iz Španije, Marija Stanisavljević iz Bosne i Hercegovine, Šamelija Kiran iz Pakistana, Muhamed Neifar iz Tunisa, Damijan Debeker iz Belgije i Abasaida Alfonso Abeida iz Nigerije.

UNESCO je 29. marta 2013. donio odluku da usvoji projekat “Zelena hemija za život”, program čiji je cilj da podrži mlade i talentovane naučnike koji istražuju tu oblast kako bi riješili kritične probleme vezano za razvoj civilizacije, promociju održivog razvoja čovječanstva, dok u isto vrijeme se teži očuvanju prirodnih resursa.

Cilj je da se primijeni energetska efikasnost i zelene tehnologije zasnovane na inovativnim rješenjima.

Program je jedinstven zato što je prvi put u istoriji UNESCO-a i ukupnog sistema UN da se primjenjuje ovakva inicijativa na bazi ekstrafinansiranja od ruske biznis zajednice.

Generani direktor UNESCO Irina Bokeva kazala je da je hemija potrebna kako bi se Agenda HYPERLINK “http://2030.za” 2030. za održiv razvoj pokrenula, a ta Agenda znači smanjivanje siromaštva, ublaženje uticaja klimatskih promjena, unapređenje ljudskih prava i dostojanstva.

“Tu postoji potreba za inovativnim rješenjima na svim nivoima, i u svim povezanim procesima”, istakla je ona.

Dobitnica nagrade Maja Stanisavljević za Tanjug je kazala da joj puno znači što je dobila ovo priznanje, posebno što su finansijska sredstva za nauku mala.

“Ovo je odlična prilika za sve naučnike iz naše zemlje i okruženja. Pozvala bih naučnike, ukoliko imaju ideje koje se uklapaju u zelenu hemiju da se jave na konkurs”, objasnila je ona.

Naučnica iz Banjaluke, koja radi na Univerzitetu Prirodno-matematičkog fakulteta, a koja je završila doktorske studije u Brnu, osvojila je nagradu za rad u vezi ekstrakcije nano čestica iz otpadnih voda rudnika, prenosi Rtv.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.