Najezda zmija u Sarajevu, aktiviran i broj za prijavu

N1

Posljednih dana sve više građana prijavljuje pojavu zmija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Prilaze blizu stambenih zgrada, neke su viđene i na prozorima. Odlukom kantonalnog premijera i gradonačelnika Sarajeva, pod okriljem Zavoda za javno zdravstvo aktivan je i broj za prijavu zmija.

Zmije na ulicama Sarajeva. Najčešće u naseljima koja se nalaze uz korito Miljacke i u dijelovima zaraslim travom koja na vrijeme nije pokošena.

Upravo na ispred stambene zgrade u Gradačačkoj ulici, u naselju Čengić Vila, stanari su najprije primijetili, a nakon toga i ubili zmiju. Na ovom mjestu inače borave i igraju se djeca. Stanari kažu kako su uplašeni te kako su o ovoj situaciji obavijestili nadležne organe.

“Kao njihov predstavnik, odmah ujutro rano sam pozvala šefa parkova da se pošiša trava. Da pošišaju i ovu ogradu, i evo još nisu došli. Jer, njih može biti u ovoj ogradi. Njih sigurno mnogo ima iza igrališta gore. Iz parkova su mi potvrdili da niko od njihovih ljudi ne smije ući gore, uz stepenice prema Aneksu”, kaže Sanida Khandach.

Građani koji primijete zmiju mogu se javiti broj 033 627 889, na koji će im se javiti službenik kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Nakon prijavi, slijedi akcija.

“Mi uzimamo podatke: ime, prezime, adresu i obavezno kontakt telefon. Tako da se već juče krenulo sa akcijom. Kad mi dobijemo prijavu, onda napravimo crtu i onda automatski mailom šaljemo izvođaču i onda on izlazi na teren. Već juče smo imali nekih 10-12 prijava da je izvođač odmah išao na teren”, ističe dr. Snježana Balta, direktorica ZZJZ Kantona Sarajevo.

Učestale padavine u aprilu i maju natjerale su zmije da napuste svoje staništa i izađu na ulice Sarajeva. Posljednja najezda zmija desila se 2014. nakon velikih poplava koje su pogodile cijelu državu. U Sarajevu je tada izvršena i posljednja deviperizacija, tj. zaštita od zmija. Zaštita traje samo godinu, i istekla je 2015.

“Kako traže suha mjesta kao i svi gmizavci, oni su izašli iz svojih prirodnih staništa i u potrazi su za hranom. Bilo bi dobro da Zavodi za javno zdravstvo svakoga kantona naprave program po kojem će djelovati preventivno – u periodu njihovog razmnožavanja, u mjesecu martu i septembru”, dodaje Elna Ibrahimović, dipl. sanitarni inžinjer.

“Pojava zmija koja je iz godine u godinu sve veća, dešava se iz razloga što nije one ni glodari nemaju nekog prirodnog neprijatelja, tako da ostaje jedino čovjek koji njihov broj može dovesti na jedan biološki minimum. Kad su zmije i reptili upitanju, imamo jedan prerapat Snake Away koji je od 1999. prisutan na tržištu BiH. To je jedini preparat na svjetskom tržištu koji je registrovan od agencije za okoliš i sredinu u Americi”, tvrdi  dr. Šefik Pašagić, epidemiolog.

Stručnjaci napominju građane da ne pokušavaju ubiti zmije, jer će ih tada razdražiti i natjerati da napadaju iz samoodbrane. U slučaju ujeda, treba ostati miran, dio tjela na kojem je ugriz imobilisati, ne podvezivati i brzo otiži u najbližu zdravstvenu ustanovu. Poželjno je zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protivotrova. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.