Dvije krajnosti posljedica klimatskih promjena prijete BiH

Vijesti 11. jun 201716:44 > 19:54
N1

Ni po čemu se ne da naslutiti da je ovdje, u selu Svrake, prije četiri godine bilo nekoliko kuća. Danas tek ledina podsjeća na poplave 2014. godine.

Na to kako je kada priroda radi protiv, a ne za čovjeka! Tri godine nakon ni Aliji se nije lako prisjetiti kako mu je klizište u tren oka progutalo kuću.

“Kiše su bile taj mjesec, možda i dvadeset dana. Svaki dan je padalo, jaka voda, u mene oko kuće vri kao izvor. To je bilo u sekundi, ove ovamo sve kuće su pale, u 2-3 sekunde. Moja kuća totalno stradala”, kazao je Alija Halilović.

I Hamid Bulbul je glava jedne od oko 20 porodica koje su zbog klizišta dom potražile drugdje.

“Ova kuća je pomjerena skroz, nagela se skroz na jednu stranu, između 12 i 15 cm, tako da su se kuće i štale dizale po 10 metara u zrak”.

A klizišta su samo jedna od nus pojava mnogo većeg problema od kojeg ni drugi stanovnici planete nisu pošteđeni – klimatskih promjena. Stručnjaci upozoravaju: Dvije su krajnosti posljedica klimatskih promjena koje konstantno prijete BiH.

S jedne strane poplave, čija su neposredna posljedica i klizišta, s druge suše – zbog kojih vatra guta na hektare šuma.

A pitanje je šta može uraditi čovjek.

“Jedino što nam ostaje je da skupljamo vodu u akumulacije kada je ima, da bi je čuvali za sušne periode, kada je nema”, stav je Željka Majstorovića, klimatologa.

Emisija štetnih gasova dodatni je problem:

“Mi imamo problem, jer nemamo energetske strategije. Mi sa termoelektranom ‘Gacko’ već imamo preko dozvoljenih granica, jer nemamo ovabeza, u odnosu na devedesetu godinu. Entiteti se ne dogovaraju, grade termoelektrane za sebe, a obaveza smanjenja emisije gasova je obaveza države. Država je odgovorna. Nisu entiteti”, izjavio je Martin Tais, ekspert za klimatske promjene.

Stručnjaci ukazuju na važnost dostupnosti međunarodnih fondova Bosni i Hercegovini. Za BiH su u 2017. su predviđena 3 miliona KM za nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene tokom Bonske konferencije.

BiH je uz Hrvatsku i Sloveniju od zemalja regije ratificirala Pariški sporazum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.