Zaštićeni svjedok u Haagu: Vidio sam Stanišića u Kninu

Vijesti 15. jun 201719:25 > 19:39
N1

U Hagu je nastavljeno ponovno suđenje bivšim funkcionerima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Ovo je prvo suđenje koje se u cjelosti ponavlja i posljednji proces u kojem će biti odlučivano da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj.

Tokom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka odbrana je pokušala utvrditi jesu li srbijanske službe bile prisutne u Krajini, te da li je svjedok, inače službenik tadašnje državne bezbjednosti, u proljeće 1991. godine vidio Jovicu Stanišića u Krajini.

Zaštićeni svjedok: “Na tom sastanku nije bilo riječi o policiji i službi, nego o Srbiji, srpskim organima. E sad, to je širok pojam. Vjerovatno je bilo predviđeno da se to kasnije razradi, ali na tom sastanku nije bilo govora. Samo je rekao – mi znamo da je Srbija prisutna u Krajini.”

U unakrsnom ispitivanju, Stanišićev branilac konstatuje da je svjedok prethodno imao kontrodiktorne iskaze i svjedočenja. Kaže, svjedok je u svojoj prvoj izjavi Haškom tribunalu 2004. godine rekao da “Stanišića nije lično vidio u Kninu, ali da je čuo da dolazi povremeno, kako bi učestvovao u obuci oficira SAO Krajine”.

Međutim, svjedok to opovrgava.

Wayne Jordash, branilac Jovice Stanišića: “Vi ga niste vidjeli zar ne?”
“Video sam ga.”
“Uredu, nastavićemo.”

Fokus na ranijim iskazima je nastavljen – te je bilo riječi i o određenim paravojnim formacijama koje su djelovale na području Slavonije.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Suđenje se nastavlja u utorak, 20. juna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.