Pasoši uskoro stižu – frustracije građana ostaju

Vijesti 16. jun 201717:28 > 17:35
N1

Nakon obećanja od prije 10 dana kako će se normalizacija isporuke pasoša desiti polovinom juna - danas informacija kako bh građani neće ostati bez pasoša te da se normalizacija očekuje u narednih pet dana.

Građani na izdavanje pasoša čekaju i do dva mjeseca, iako je zakonski rok 30 dana. Međutim danas dobre vijesti za sve one koji čekaju svoj pasoš.

Direktor IDEE-e Arif Nanić naglasio da je s današnjim danom počinje potpuno rješavanje problema s pasošima obzirom da je stigao materijal koji je nedostajao.

U narednih pet dana očekuje se da će se u potpunosti riješiti zaostaci zahtjeva koji nisu završeni u zakonskom roku.

“Mi smo u pregovorima sa upravom Muhlbauera dogovorili ovaj datum 16. juni. Ja sam prije pola sata dobio informaciju da je taj materijal na granici BiH. Muhlbauer će preko vikenda raditi pojačanim kapacitetom da pristigne sve zaostale zahtjeve koji nisu urađeni”, kazao je za N1 Arif Nanić, direktor IDDEEA-e.

Građani pak bijesni, razočarni i bez povjerenja u nadležne. Mnogi neće otići na planirano ljetovanje, a oni sa dubljim džepom su sebi pak priuštili pasoš po skraćenom postupku, koji košta 200 KM i bude završen za tri dana.

Građani su nam u razgovoru kazali:

“Hitni”. Zašto niste redovni izvadili? “Zato jer nisam mogao čekati dva mjeseca, a ne mogu mi reći da će biti završen za 30 dana”.

“Prije 45 dana”. I šta su vam rekli? “Da sačekam još narednih sedam dana.”

“Par dana smo čekali, jer smo platili više od 200 KM plus knjižica”.

“21. aprila sam predao i danas mi je gotov”.

“Sin ima svadbu u Hrvatskoj 30. i ne zna da li će uopće moći ići”.

“Predala sam za pasoše u aprilu i čekamo evo skoro dva mjeseca i od nas četvero, četveročlane porodice samo je jedan pasoš gotov”.

Podsjećamo uzrok svih problema je što njemačka kompanija Muhlbauer, koja izrađuje lične dokumente za bh građene na vrijeme nije dobavila dovoljnu količinu repromaterijala.

Direktor IDDEEA-e Arif Nanić je danas ponovio i kako je ugovor s dobavljačem potpisan u martu ove godine na godinu dana, te da problema u saradnji ne bi trebalo biti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.