FOTO| Subota na Vranici: Kao da je vrijeme stalo

Vijesti 18. jun 201708:10 > 08:12
N1

Uvijek je lijepo ljetne dane provoditi na prekrasnim bosanskohercegovačkim planinama. Svjež zrak, jedinstveni pejzaži, tišina.

Priroda je uvijek dobro rješenje, posebno vrleti u kojima ljudska noga rijetko korača, netaknute stoljećima.

Iskusnim planinarima posebno dragi su srednjobosanski vrhovi planine Vranice.

Ovi pitomi predjeli oduvijek su privlačili pažnju, a legenda kaže da su franjevci iz gradića Fojnice, smještenog u jednoj od ovdašnjih kotlina, ljetne mjesece provodili upravo u ovim krajevima u potrazi za ljekovitim biljem i kvalitetnim pašnjacima za svoju stoku.

Krajolik se nije promijenio ni do danas, stoljećima je ovdje sve isto. Na ove vrhove ne može se doći vozilima pa su moderne štetočine na dvije noge, ovaj put ipak ostale u nižim krajevima.

Šetajući po vrhovima Vranice susret ćete ponekog pastira sa stadom, uvijek dobro raspoloženog i željnog ljudskog društva.

Psi obavljaju njihov posao. Prvi susret s njima uvijek je napet, ipak im narušavate dnevnu rutinu. Ali i oni su željni ‘’razgovora’’ s ljudima pa brzo prihvataju novake.

Ako ste slobodni i ne znate gdje da provedete vrijeme, preporučujemo vam planine.

One su uvijek rješenje. U nastavku pogledajte nekoliko fotografija koje smo zabilježili na našem kratkom putovanju vrletima neopisive Vranice.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.