Uzgajivači smilja u Hercegovini pali na jako niske grane

Vijesti 18. jun 201715:39 > 19:30
N1

Stiglo je vrijeme žetve, Hilmo Balavac je prije godinu i po zasadio prve sadnice smilja. Prve godine, kaže rezultatima i cijenom bio je zadovoljan, no nije siguran da li će biti tako i ove godine s obzirom na niske otkupne cijene.

“Šta će biti vidjet ćemo, borit nam se, a sigurno da prijeti daljoj egzistenciji i uzgoju ovog bilja, jer cijena od 1,30 KM to je gubitak čisti”, kazao je.

Od cijene od sedam KM po kilogramu svježe mase, koliko je bilo prije dvije godine, kilogram smilja pao je na 1,30 KM koliko pojedini otkupljivači zadnjih dana nude proizvođačima po Hercegovini.

“Da pitate sad sve prerađivače, da su znali da će pasti otkupna cijena ispod dvije KM svak bi odustao, povukao bi se, ne bi ulazio u ovu priču. Gospodin koji radi u Ljubinju izbacio je tu cijenu od 1,30 KM do nekih 7-8 kuna u Hrvatskoj”, kazao nam je Balavac.

Haotična, neplanska proizvodnja jedan je od uzroka problema, navode u Grupaciji proizvođača i priređivača smilja, pa se već se sada govori o cifri od oko 35 miliona sadnica smilja u Hercegovini. No kako bi se spasila sezona, iz Grupacije su dali prijedlog da destilerije koje su članovi ove Grupacije stavljaju svoje pune prerađivačke kapacitete na raspolaganje, te da naplatu rade kroz ulje ili novac isključivo po tržišnim cijenama.

“S tim da će destilerije koje budu vršile te usluge destiliranja, sukladno svojim kapacitetima i mogućnostima otkupljivati to ulje za ovu sezonu prema svojim kapacitetima”, ocijenio je Vlado Marušić iz Grupacije proizvođača i prerađivača smilja pri Privrednoj komori FBiH.

Novim modelom saradnje postići će se, kažu, znatno veća cijena zelene mase od trenutno ponuđene na tržištu.

Dinko Dujmović, predsjednik grupacije proizvođača i prerađivača smilja pri Privrednoj komori Federacije BiH je kazao: “Pokušali smo iznaći rješenje kako bismo tu cijenu koju treba naplatiti poljoprivredni proizvođač za svježu masu znatno popravili u korist poljoprivrednog proizvođača i to rješenje smatram da smo pronašli preko otkupa predmetnog izdestiliranog ulja, tako da ta cijena od trenutno ponuđene tržišne može biti i više nego duplo veća.”

U smilje su proteklih godina na području Hercegovine uloženi milioni maraka, velikom broju porodica to je bio posljednji pokušaj ostanka u ovim krajevima. Iako u Grupaciji proizvođača i priređivača smilja traže i nude rješenja, s druge strane smiljari nisu optimistični, kažu na kraju će ipak najdeblji kraj izvući upravo oni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.