Borba učenika se nastavlja: Iz Jajca krenuli ka Travniku

Vijesti 20. jun 201710:11 > 10:21
N1

Borba učenika iz Jajca se nastavlja iako su zadovoljni što škola u Jajcu neće biti podijeljena, učenici se ne zaustavljaju. Iz Jajca idu u Travnik pred zgradu Vlade Srednjobosanskog kantona kako bi ukazali političarima da shvate šta su pokušali uraditi.

Iz Jajca je izvještavala naša reporterka Anđelka Marković.

Kako je kazala sa mjesta okupljanja učenika, kreću u 10 sati ujutro prema Travniku te nastavljaju da se bore protiv sve češće pojave – dvije škole pod jednim krovom.

Azra, jedna od učenica, kazala je kako traže sastanak s ministricom Katicom Čerkez, ali i da se dalje zalažu za jedinstven plan i program i da ukinu fenomen dvije škole pod jednim krovom.

“54 škole su po takvom sistemu. U Travniku će nam se pridružiti učenici iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Fojnice, Zenice… Dobili smo puno podrške i sami građani su shvatili da je ovo što mi radimo dobro za sve nas”, navela je Azra.

Učenik Berun je kazao kako većina djece ima podršku roditelja, ali da kod nekih ta podrška izostaje.

“Ako se prije 30 godina moglo, dok je bila Jugoslavija, sa više naroda, zašto ne bi moglo u BiH sa tri glavna naroda? Ako su problem neke riječi, poput geografije ili zemljopisa, neka bude nova riječ, mi smo i za to”, rekao je Berun.

“Uvijek ima pasivnih građana koji misle da ovo što radimo je besmislica. Trebamo se i dalje iskazivati našim reakcijama na neke stvari”, istakao je učenik Nikolas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.