Omerbegović-Arapović: Građani plaćaju luksuz političara

Vijesti 24. jun 201709:48 > 09:59
N1

Razriješenje krize Agrokorovih firmi u BiH u posljednje vrijeme zaokuplja pažnju javnosti, ali i hiljada zaposlenih koji strepe za svoja tadna mjesta. Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor, Ante Ramljak, ponovno je boravio u Sarajevu.

O ishodima sastanka situaciji sa Agrokorom u BiH razgovarali smo sa Adisom Omerbegović-Arapović, prorektoricom na Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Jučer je održan sastanak sa predsjedavajućim Vijeća Ministara BiH Denism Zvizdićem koji je rekao da je fokus na pitanju kvalitetnog nastavka i poslovanja, zadržavanja što većeg broja kapaciteta i broja onih koji rade u tim kompanijama. Nakon sastanka su istakli i kako je u ovom momentu važno da se i dalje vrlo ozbiljno tretira pitanje BiH unutar kompletnog procesa restruktuiranja.

Interesantno je koliko smo malo novih argumenata čuli. Nismo čuli ništa više o nastavku priče Mercator u odnosu na Konzum koja je započeta prošli put. Čuli smo da je Agrokor našao nove izvore finansiranja. To bi mogla biti najbitnija vijest. Ako je tačna, onda značajno može biti promijenjena sudbina Konzuma, dobavljača i radnika u BiH. To bi značilo da imamo novu likvidnost za isplate plaća i da neće doći do novog otpuštanja radnika“, smatra Adisa Omerbegović-Arapović.

Gošća Novog dana je kazala da je interesantno kako BiH i Srbija nisu djelovale na način kao u Hrvatska.

Političari u BiH su ušli u taj voz da u javnosti pokažu dovoljno brige i organizovali sastanke s Mercatorom i Agrokorom. Najveću opasnost za naše radnike je predstavljalo isisavanje novca iz BiH. Tu se moglo djelovati mnogo više preventivno u smislu nekog ‘lexa”. Država je mogla tako kontrolisati tokove novca. U Hrvatskoj kada su prihvatili ‘Lex Agrokor” prihvatili su uzurpiranje vlasničkih odnosa. Imamo proaktivnu i agresivnu politiku dvije vlade i dobivamo show kada se pojavi povjerenik i da nam uvjerenje. I dalje nemamo rješenja i nove informacije o tome kako će se odigrati dogovori između Konzuma i Mercatora na tržištu BiH“, izjavila je Omerbegović-Arapović.

Prorektorica Univerziteta Burch smatra da su neke bh. kompanije male i da njihovi radnici pate zbog situacije s Agrokorom.

U ovom slučaju Vlada FBiH, koja je izloženija, mora imati plan B i plan C u slučaju da kompanije dolaze u problem zbog Konzuma. Nadam se da imaju rješenje za takve probleme i da u razgovoru s dobavljačima pronalaze načine da se takve firme pomognu, pa čak i sa novim izvorima finansiranja“, kazala je Omerbegović-Arapović.

Koliko je realno da se vrati Merkator?

On se već desio i očigledan je iz nekih pomaka prema njihovom poslovanju. Mislim da je itekako postignut neki dogovor između hrvatske Vlade i onoga kada je stupio Lex Mercator u Sloveniji“, rekla je Omerbegović-Arapović.

N1

BiH se sve više zadužuje kod komercijalnih banaka. Šta je rješenje ekonomske krize u BiH?

Mislim da pokazatelji novih zaduživanja, a to je najbolnija činjenica, MMF-ova tranša koja nije došla zamijenjena enormnim zaduživanjima vlada kod komercijalnih banaka. Svako novo zaduživanje znači da ćemo sutra morati povećati poreze da bi vraćali kamatu iglavnicu. To nije zaduživanje u svrhu zapošljavanja. Zadužujemo se da finansiramo enormnu javnu administrativnu potrošnju. Imamo potrošnje na luksuzne automobile, putovanja, mobitele. Imamo vrlo malo socijalnih davanja, najmanje u regionu, a trošimo abnormalno puno na plate političara. Pozajmljujemo novac da finansiramo javnu potrošnju”, smatra Omerbegović-Arapović.

Ona je kazala da se vlast bavi ‘šminkanjem’.

Govori se o 30.000 radnih mjesta u obrtima koji možda više i ne postoje. Direktne investicije u 2016. godini su bile gore nego u mnogim prethodnim godinama i to je strašan indikator da se ništa nije popravilo. Zemlja se zadužuje, investicije ne dolaze, a novac se troši na luksuz administracije. To je bezobrazno s obzriom na sve što se dešavalo posljednjih 20 godina i kada nema više prihoda da se finansira javna potrošnja. U trenutku kada je kriza, dodaju se novi nameti i porezu, umjesto da se stvari preokrenu i počne odgovornije ponašati“, zaključila je gošća jutarnjeg programa N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.