O kupačima na Boračkom jezeru ne brine niko

Vijesti 28. jun 201709:05 > 09:07
N1

U traženju osvježenja u ljetnim vrućinama, građani često zanemare znakove "zabranjeno kupanje", ili nepoštuju pravila kupališta u kojem se nalaze. Prošle sedmice smo imali utapanja na Drini i Vrbasu, a provjerili smo i sigurnost kupanja u Boračkom jezeru.

Reporterka N1, Mia Bojičić u javljanju sa mjesta događaja podsjetila je na tužnu realnost ove prirodne ljepote BiH, odnosno na veliki broj stradanja na ovom kupalištu.

Kazala je da se svi kupači na Boračkom jezeru kupaju na sopstvenu odgovornost, obzirom da u blizini nema ambulante, hitne pomoći ili spasiteljske službe, drugim riječima – ne naziru se bilo kakve mjere koje ulijevaju sigurnost kupačima i posjetiteljima.

2015. godine zabilježena su dva slučaja utapanja, a sve vrijeme se postavlja pitanje nadležnosti: Ko brine o sigurnosti kupača na Boračkom jezeru, u čijem je vlasništvu plaža, koja je nadležnost Općine Konjic, te ko snosi odgovornost?

Određena udruženja apeluju godinama na sigurnost na plažama Boračkog jezera, karakterišući sigurnost kao veliki problem, čak su i predlagali volontere – obučene spasioce, ali od toga nije bilo ništa.

Stručnjaci kažu da postoji i određena odgovornost građana, koji u vodu ulaze nespremni, ali je jasno da se spasioci moraju obezbijediti.

Naša ekipa je oko 08:30 primijetila prve kupače na ovom prirodnom blagu BiH, čija popularnost raste iz godine u godinu. 

Više o ovoj temi tokom dana na portalu N1info.com, kao i Dnevniku u 19 na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.