Bh. institucije o drogama: Kvalitet loš, cijena stabilna

Vijesti 28. jun 201714:05 > 14:48
N1

Zabrinjavajući je podatak da je tržište narkotika stabilno, s obzirom na to da se cijena opijata nije značajnije mijenjala u proteklih pet godina - stoji u dokumentu "Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u BiH", usvojenom u martu 2017. godine.

Dokument je usvojilo Vijeće ministara BiH, a na osnovu njega – Saša Magazinović, SDP-ov paralmentarac postavio niz pitanja na koje odgovore traži od Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

U dokumentu stoji da je u periodu od 2012. do 2017. narasla samo cijena marihuane i skanka na ilegalnom tržištu, potvrdio je i za N1 u razgovoru. 

“Činjenica govori da je tržište stabilno, i to automatski znači da ga ništa ne remeti, a njega bi trebale remetiti sigurnosne agencije. Mi znamo da kada je nestašica paradajza da mu cijena raste”, kazao je Magazinović za N1.

Magazinović od Mektića traži pojašnjenje zbog čega se cijena nije mijenjala i da li se tvrdnje o stabilnosti cijena na ilegalnom tržištu može dovesti u vezu sa podacima koji se nalaze u dokumentu – o malim količinama zaplijenjenih narkotika, pogotovo od Granične policije BiH.

Magazinović od Mektića traži i odgovor da li se poduzimaju konkretne aktivnosti kako bi budući izvještaji o borbi protiv ovog oblika kriminala bili mnogo bolji?

Magazinović je za N1 potvrdio i to da u obrazloženju dokumenta piše da su sve institucije učestvovale u izradi dokumenta, i da tu stoje svi podaci o narkoticima, cijenama, čistoći – ali i rutama kroz koje dolaze u BiH.

“Institucije koje bi se trebale boriti protiv konzumiranja i trgovine raspolažu sa dovoljnim brojem informacija. S druge strane, rezultati rada kroz tabelarni pregled jasno kažu koja je agencija i gdje zapolijenila narkotika”, kazao je Magazinović – uz tvrdnju da određeni podaci ne korespondiraju jedni s drugima.

Ulične cijene droga u Bosni i Hercegovini u 2012. izražene u eurima je, po navedenom dokumentu su:

Heroin (1 gram)/20–30; 
Marihuana (1 gram)/3–7;
Kokain (1 gram) 45–75;
Ekstazi (1 tableta.)/2–3;
Amfetamin (1g)710-25.

U nastavku vam donosimo poslanička pitanja koja je uputio Magazinović Mektiću, ali i pojedinosti iz navedenog dokumenta o čistoći ilegalnih narkotika i njihovim cijenama koje se navode u usvojenom dokumentu Vijeća ministara. 

N1

U dokumentu “Procjenja prijetnje od organizovanog kriminala u BiH”, kojeg je kako rekosmo Vijeće ministara usvojilo u martu 2017. godine stoji da u državi ne postoji sistemska analiza i uporedba čistoće zaplijenjenih droga. Za isti period, a prema operativnim informacijama i forenzičkom vještačenju agencija za provođenje zakona u BiH, čistoća heroina u uličnoj prodaji je bila oko 4 posto.

Uopćeno, heroin je lošeg kvaliteta, navodi se u dokumentu, a razblažen uglavnom sa paracetamolom i kofeinom.

Najčešći aditivi za amfetamine su laktoza i saharoza, navodi se u dokumentu – potvrdio je Magazinović za N1. 

Laktoza je takođe najčešći aditiv u ekstaziju. Kokainu se obično dodaje lidokain. Zadnji raspoloživi podaci pokazuju da se cijena narkotika na ilegalnom tržištu BiH nije značajnije mijenjala u odnosu na 2012. godinu osim cijena marihuane i skanka.

Tako je prema podacima policijskih agencija cijena marihuane od 2.500-3.000 KM/kg, a skanka oko 5.000 KM/kg. Cijena heroina je 40000-50000 KM/kg u zavisnosti od čistoće istog. Cijena kokaina prema istim podacima kreće se oko 70.000 KM/kg.

Speed se kreće oko 6.000 KM/kg, a komad exstasy-a prodaje se po 10 KM. Navedene cijene variraju od grada do grada u BiH u uličnoj prodaji.

Inače, Magazinović je potvrdio da su pitanja jutros puštena u proceduru. Magazinović je u kratkom razgovoru za N1 pozdravio akciju MUP-a RS i SIPA-e, kodnog imena “Sala” koja se odvija s cijljem razbjanja organizovane kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenom proizvodnjom i prometom heroina, te kazao da ih u svakom slučaju – treba biti i više. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.