Mostarac dobio 3D implant u lobanji – prvi u BiH

Vijesti 29. jun 201718:14 > 19:09
N1

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, po prvi put u BiH izvedena je operacija u primjeni 3D tehnologije printanja pojedinih hirurških umetaka.

S oformljenim timom stručnjaka mostarska bolnica mogla bi postati regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D printanja u hirurgiji glave i vrata. Do sada je uz primjenu 3D tehnologije u Hrvatskoj izvedeno šest operacija, a na Bijelom Brijegu se nadaju kako će u BiH postati praksa.

Pedesetpetogodišnji Mostarac prvi je pacijent u BiH na kojem je izvedena operacija u primjeni 3D tehnologije printanja. Njemu je na ovaj način stavljen umetak od sintetičkog materijala na mjesto defekta lubanjske kosti.

“Govorimo o individualiziranoj medicini, mi smo taj umetak koji smo postavili u bolesnika koji je imao defekt lubanjske kosti nakon operacije, taj umetak je dizajniran pomoću 3D tehnologije i dizajniran je isključivo po njegovim dimenzijama, dakle to su antropološke mjere isključivo tog pacijenta”, pojasnio je Bruno Splavski sa Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek.

Oblikovanje sintetičkog umetka dijela uklonjene kosti pomoću 3D tehnologije štampanja, metoda je koja se do sada nikad nije provela na području BiH, a koja omogućava operacijsko liječenje bolesnika po načelu najsavremenije hirurgije.

Goran Lakičević, šef Klinike za neurohirurgiju SKB Mostar je kazao: “Pravi se individualno za svaku osobu , tu je uključena kompletna ekipa od radiologa, naše doktorice Vidaković koja je napravila na osnovu CT-a i magneta ustvari animaciju za 3D da bi oni onda poslije mogli prebaciti i napraviti taj kalup.”

Zaslužni za ovaj historijski pomak su hirurzi i neurohirurzi sa SKB Mostar koji su u suradnji sa kolegama iz Osijeka, Mašinskim fakultetom iz Zagreba i brojnim drugim saradnicima osigurali novac i uložili trud da se svjetske tehnologije primjene i u BiH.

“Govorimo o individualiziranoj medicini koja do sada nije bila primjenjivana na ovim prostorima i koja se rijetko upotrebljava i u svijetu ali to je budućnost medicine, to je budućnost kirurgije, prilagodba svakog pacijenta, odnosno prilagodba nas svakome pacijentu”, ocijenio je Bruno Splavski.

Cijena vještačkog implantata iznosi oko pet hiljada maraka, a krajnji učinak operacije je zaštita mozga od drugih oštećenja, ali i estetski izgled.

“Cijena zahvata je svugdje ista, potrošni materijal je svugdje isti, osim što ovdje taj kalup što se radi u 3D tehnologiji , to je ustvari skupo, košta otprilike oko pet tisuća maraka i to je problem”, izjavio je Lakičević.

No pitanje je da li će ovakav vid liječenja postati rutina ili iskorak koji neće imati podršku. Ako ne bude podrške šire zajednice, ljekari navode kako će u tom slučaju ipak sve ostati samo na pokušaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.