Koalicija pukla na lokalnom nivou: SBB izbacio SDA iz vlasti

Vijesti 30. jun 201709:58 > 09:59
SBB

Zategnuti odnosi između SDA i SBB-a kulminirali su novom većinom u Općinskom vijeću u Donjem Vakufu.

Naime, na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf održanoj dana 29. 06. 2017.godine, SDP je predložiio je dopunu dnevnog reda sa zahtjevom za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića.

Navedni prijedlog je od strane Vijećnika SDP utemeljen na članu 138. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Donji Vakuf, i obrazložen na način da Klub vijećnika SDP Donji Vakuf pokreće inicijativu za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića.

Kako je navedeno iz Demokratske fronte, smjena je zatražena zbog navodnih protivzakonitih djelovanja Đulovića, koji je u nekoliko navrata koristeći svoju poziciju u vijeću i funkciju predsjednika SDA Donji Vakuf vršio pritisak i ucjenjivao građane prilikom imenovanja Upravnih odbora i direktora u donjovakufskim školama. Smatraju kako je takvo djelovanje nedopustivo za bilo kojeg izabranog predstavnika u vlasti, a naročito za nekog ko obnaša odgovornu funkciju drugog čovjeka zakonodavne vlasti u Općini Donji Vakuf.

N1
N1

Na osnovu navedne inicjative uslijedilo je glasanje vijećnika o prijedlogu Kluba vijećnika SDP Donji Vakuf za uvrštavanje inicijative za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća u dnevni red Tematske sjednice, prema kojem je bilo 12 vijećnika za (4 SBB, 5 SDP, 2 DF i 1 SzaBiH) , 6 protiv (SDA) i 2 suzdržana (LDS).

Na zahtjev načelnika Općine Donji Vakuf Huse Sušića, predsjedavajući Općinskog vijeća Naser Rujanac predložio je vijećnicima da se javno glasa za drugu tačku dnevnog reda “zahtjev za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića”, iako je izbor i opoziv predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV poslovnikom o radu OV predviđen tajnim glasanjem.

Javnim glasanjem Vijećnici su sa 12 glasova ZA (4 SBB, 5 SDP, 2 DF i 1 SzaBiH), 6 PROTIV (SDA) i 2 suzdržana (LDS) izglasali opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Donji Vakuf Đulović Azrudina.

Po samom toku sjednice prisutnima je postalo očigledno da je na dijelu nova većina u Općinskom vijeću Donji Vakuf koju sačinjavaju SBB, SDP, DF i Stranka za BiH sa ukupno 13 Vijećnika od 21 koliko broji Općinsko vijeće Donji Vakuf.

Navedeno je tokom dana i obznjaneno objavom potpisanog sporazuma međustranačkom sporazumu o postizbornoj koaliciji na nivou Općine Donji Vakuf, na lokalnim internet portalima i facebook stranicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.