Jusufovo vraćanje kredita u francima – "Sizifov posao"

Vijesti 30. jun 201716:52 > 19:07
N1

Kako je moguće da kredit u iznosu 50.000 KM podivlja na nevjerovatnih 160? Jusuf Hatić, jedan od korisnika kredita u švicarskim francima, nije ni slutio da će se pokušaj rješenja stambenog pitanja pretvoriti u noćnu moru kada je podigao kredit u nekadašnjoj Hypo, a danas Addiko banci.

Danas gotovo sve što zaradi prosljeđuje banci, ne bi li se konačno iščupao iz duga.

“Sizifov posao” modernog doba – tako izgleda Jusufovo vraćanje kredita u švicarskim francima. Njegova priča nije mit. Kreditna rata iz mjeseca u mjesec sve veća, a dugu se ne nazire kraj.

Sa suprugom sam bio podstanar i odlučili smo se da podignemo kredit i obezbijedimo se kao porodica, da možemo imati svoj stan, svoj dom, jer tu se našao i naš sin“, ističe Jusuf.

Umjesto krova nad glavom – noćna mora. Već prva rata sa 318 porasla na 330 KM. Danas vraća više od 500. Nosilac kredita je supruga, no od njegove plate ostane tek 250 za preživljavanje od prvog do prvog.

Hypo banka je tada imala kamatnu stopu 6.7 posto, to je jedna njihova dobra reklama i prevara, a ostale banke su imale kamatnu stopu od 9, 10, 11 posto. Vi nikad ne znate kolika vam je rata kredita, kada zadnju uplatite od 400 KM, sljedeći mjesec vam na šalteru kažu nije 400, nego 450…“, dodaje.

Ovo je sudbina 9.802 osobe iz Bosne i Hercegovine. Mjesečne obaveze u Addiko, nekadašnjoj Hypo banci, podivljale su nakon naglog rasta švicarskog franka uz koji je kredit bio vezan. Više od 30 ljudi deložirano je od Nove godine. Posljednji krik bio je opkoliti banku. Novi protesti nisu nemogući.

“Naše oči uprte su u parlamentarce, koje mi, nažalost, biramo, koji imaju malo sluha za nas. Ja nikome ne bi lično poželio ovakav kredit. Svi mi bismo bili najsretniji da oni prihvate naše prijedloge, da se to pretvori u KM, da se vrate naše početne rate“, kaže.

A tako je i predložila ad hoc komisija koja se bavi ispitivanjem zakonitosti ovih kredita. Dužnici se nadaju da će nacrt zakona koji predviđa konverziju iz franaka u KM uskoro u Parlamentu biti u formi prijedloga. Banka – ranije predlagala kamatnu stopu od 5,99 posto, povrat novca od 30 posto sa konverzijom prema aktuelnom kursu. Dužnici rekli – ne dolazi u obzir.

No, čak i podrška parlamentaraca doći će prekasno za 24 korisnika poput Jusufa. Toliko ih je sebi, tvrdi, zbog dužničkog ropstva već presudilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.