Da li je KS spreman za online upis srednjoškolaca?

Vijesti 30. jun 201718:56 > 01. jul 2017 07:56
N1

Ove godine, učenici u Kantonu Sarajevo prvi put će srednje škole upisati putem interneta.

Međutim, postojeći online sistem ne funkcioniše tvrde roditelji. U javnosti se, također, pojavila informacija da djeca od septembra neće moći paralelno upisivati srednju muzičku i neku drugu srednju školu, što je kantonalni ministar obrazovanja demantovao.

Koristeći novi online sistem za upis u srednje škole, zajedno sa svojom kćerkom, Amra Muratović naišla je na niz problema.

Ocjene iz nekih predmeta te bodovi sa eksterne mature koje je njena kćerka ostvarila, nisu odgovarali stvarnim podacima i bili su lošiji.

U skladu sa tim, smanjile su se i šanse da upiše srednju školu koju želi.

Kod mog djeteta se dešavala situacija da je tri puta ispravljana ocjena iz predmeta Prvi strani jezik. Najprije je nije bilo, onda je unesena pogrešna, onda je opet nije bilo, onda je ponovo unesena pogrešna. I sinoć, kad smo konačno uspjeli pristupiti resetovanom sistemu, bila je tačna ocjena“, kazala je Amra Muratović za N1.

Iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo danas nisu htjeli pred naše kamere. Ministar Kazazović ranije je izjavio da je upoznat sa ovim problemom, kako službe Ministarstva intenzivno rade na njegovom rješavanju, ali i kako je do problem došlo kod, kako on kaže – tek 10% učenika. Za razlog navodi veliki broj učenika koji se ove godine prijavljuju za srednje škole, a taj broj do sada je 3.500.

Novi online sistem upisa izazvao je konfuziju među roditeljima budućih srednjškolaca, a posebno onih koji žele upisati Srednju muzičku školu. Pojavila se informacija da učenici neće moći paralelno upisati srednju muzičku i neku drugu školu.

To je iz Ministastva i demantovano uz napomenu da je riječ o ograničenosti online aplikacije, te da nikome neće biti zabranjeno da pohađa dvije škole istovremeno.

Nakon što im u online sistemu bude potvrđen upis u jednu školu, a ukoliko žele upisati i muzičku, morat će:

Da roditelji, tj. kandidati, tj. nači učenici donesu dokumentaciju u Srednju muzičku školu. To su oni koji su aplicirali i uspješno položili prijemni ispit. Onda ćemo mi njima ovdje izvršiti taj upis bodovanja koji ćemo dalje proslijediti našem ministarstvu“, kazala je za N1 Melita Čičić, direktorica Srednje muzičke škole u Sarajevu.

Opširnije u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.