Javni razgovor: Genocid kao mjesto kulturnog pamćenja

Vijesti 02. jul 201718:58 > 19:00
Opština Zenica | Web

Srebrenica je jedan od općeprihvaćenih simbola rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i simbol ljudskog stradanja te anticivilizacijske politike u Evropi na kraju 20. stoljeća.

Možda i najteže pitanje s kojim se suočava jedna zajednica nakon pokušaja njezina potpunog uništenja jeste pitanje kako pamtiti zločin ovakvih razmjera!? Kakvo je mjesto srebreničkog genocida u kolektivnom, komunikativnom i kulturnom pamćenju Bosne i Hercegovine, ali i pamćenju Evrope i svijeta? Kako strategiju kulturnog pamćenja orijentirati tako da srebrenički genocid postane simboličko mjesto globalne nepravde, zločinačke politike te sumraka civilizacije!?

Izlazak iz štampe knjige Srebrenica MCMXCV Izdavačke kuće Vrijeme povod je da se povede javni razgovor o svim tim pitanjima koja nadilazi granice bosanskohercegovačke zajednice.

Javni razgovor pod nazivom “Kako pamtiti Srebrenicu“ bti će upriličen u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosi 10. 7. 2017. godine u 20 sati u Zenici, a u njemu će sudjelovati: Marko Attila Hoare, Emir Suljagić, Vahidin Preljević, Selvedin Avdić, Muamer Spahić, Damir Arsenijević i Kenan Zekić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.