"Cijena od 1,5 KM je cijena koja uništava malinjake"

Vijesti 03. jul 201717:28 > 17:52
N1

Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH, bila je gošća Dana uživo.

U studiju televizije N1 je govorila o problemu malinarstva u Bosni i Hercegovini, ali i jučerašnjim protestima malinara.

Malinari koji su jučer protestovali ne pripadaju Savezu proizvođača jagodičastog voća. Inače, sektor malinarstva je neuređen u BiH i imao je ekspanziju koja nije bila kontrolisana, a naši potrošači su bili svjedoci da su bili protesti i prošle godine. Cijena otkupa malina jeste niska, ali s druge strane postoje činjenice koje su zanemaruju a to je da se radi na iznalaženju rješenja i mi trenutno radimo pregovore sa ministarstvima kako da preovladamo ovaj problem“, istakla je Hadžiabdić.

Trenutna otkupna cijena je 1,50 KM, o čemu je Hadžiabdić rekla kako je to cijena određenog broja hladnjačara, i da nije konačna cijena. Također, navela je kako tržište formira konačnu cijenu maline i da većina većih hladnjačara nije objavila cijenu.

U studiju N1 je naglasila i da je cijena od 1,5 KM cijena koja uništava malinjake.

O tome šta vlada može napraviti da bi se riješio problem malinara je kazala: “Vlada je reagovala i imamo radnu grupu koja pregovara o tome kako riješiti ovaj problem sistemski i dugoročno. Svake godine imate proteste ili najavu protesta što upućuje koliki su ti problemi. Vlada može uraditi ono što zagovaramo, a to je da programom poticaja osigura sredstva kao što je princip otkupa mlijeka. Moramo imati osiguranu proizvodnu cijenu maline”.

Kad je ekspanzija krenula, veliki broj se uključio u proizvodnju maline, i tad je cijena maline bila visoka i u to vrijeme su svi radili po svome nahođenju. Također, Federalno ministarstvo poljoprivrede nije prepoznalo malinarstvo kao razvojnu šansu te ga je prepustilo kantonima i tu se desio haos na tržištu“, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.