Kazazović: Prave vrijednosti učenika pokaže eksterna matura

Vijesti 03. jul 201717:55 > 18:11
N1

Online upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo počeo je po prvi put 27. juna i traje do sutra. Iako je trebao skratiti vrijeme i olakšati upis, brojni roditelji žale se na sistem.

Online upis također je izazvao nejasnoće u vezi paralelnog upisa u muzičku i još neku srednju školu. Mnogi su to interpretirali na način da je čak i zabranjeno.

O online upisu u Danu uživo smo razgovarali sa ministrom nauke i obrazovanja KS Elvirom Kazazovićem.

Projekat online upisa u srednje škole je projekat koji smo počeli zagovarati prošle godine a ove godine smo se opredijelili da krenemo sa tim jer želimo da spriječimo diskriminaciju između učenika. Na ovaj način želimo da dokažemo da je to efikasniji način upisa“, rekao je Kazazović.

Govorio je i o paralelnom upisu u muzičku i neku drugu srednju školu te pojasnio: “Ovaj online projekat nismo mogli u muzičkoj i katoličkoj školi i medresi da realizujemo i onda je spinovano da nedozvoljavamo pohađanje dvije škole. U pitanju je to da se djeca u navedene škole ne mogu online upisati, već da moraju fizički otići u školu“.

Također je naveo kako se online upis završava tek onda kada se dokumenti odnesu u škole.

Kazao je i kako je do sada postojalo nekoliko tehničkih grešaka, koji su uglavnom vezani za takmičenja, odnosno da rezultati takmičenja nisu uneseni u sistem pa su neki učenici osjećali da su oštećeni.

Istakao je i kako je rok za online upis sutra do 20 sati, ali i da će učenici u drugom upisnom roku također imati šansu.

O kriterijima za upis u škole je rekao: “Primijetili smo da imamo inflaciju odličnih ocjena i da je neophodno povećati kriterij za upis te je tako kriterij povećan na gimnaziju, medicinsku i ekonomsku školu“.

Nije realno da postoji toliko odličnih učenika. Postoji praksa gdje su nastavnici linijom manjeg otpora počeli povećavati ocjene, a bilo je tu i uticaja roditelja i na kraju smo dobili nerealnu ocjenu koja u osnovnim školama prolazi prosjek od 4,5. Na eksternoj maturi pokažu se prave vrijednosti učenika“, dodao je ministar Kazazović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.