Porezna uprava: Nisu blokirani računi kladionica u Zenici

Vijesti 04. jul 201715:20 > 15:25
N1/Ilustracija

Gradska uprava Zenice saopćila je jučer da je Kantonalni porezni ured Zenica izvršio blokade računa poreznih obveznika iz grupe pravnih osoba "lutrije, igre na sreću, sportske kladionice", a po osnovu komunalne takse Grada Zenica za 2015. i 2016. godinu.

Informaciju su jučer prenijeli brojni mediji u BiH, a danas je stigla reakcija iz Porezne uprave Federacije BiH. Kako se navodi, Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu računa poreznih obveznika iz grupe “lutrije, igre na sreću,sportske kladionice” kako je ranije saopćeno. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

”Dana 03.07.2017. godine u sredstvima javnog informisanja objavljen je tekst pod naslovom: ”Porezna uprava blokirala račune poreznih obveznika, gradu moraju platiti pola miliona maraka”. U vezi sa objavljenim tekstom u kojem su u saopćenju Gradske uprave iznesene netačne informacije i podaci, a u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH–Kantonalni porezni ured Zenica demantuje navode u tekstu i daje slijedeće saopćenje:

Porezna uprava FBiH-Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe “lutrije, igre na sreću,sportske kladionice”, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica , kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe “lutrije, igre na sreću, sportske kladionice “, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu.

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.