Novalić: Prvi put nakon 10 godina imamo ekonomski napredak

Vijesti 05. jul 201718:21 > 18:22
Fena

Kopredsjedavajući Odbora Evropskog savjeta za spoljne odnose Carl Bildt izrazio je danas podršku BiH u procesu koji vodi ka članstvu u EU i naglasio da će joj na ovom putu pružati neophodnu pomoć.

Tokom susreta u Sarajevu premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića sa delegacijom ovog odbora bilo je riječi o aktivnostima federalne Vlade u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, sprovođenju Reformske agende, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Govoreći o Reformskoj agendi, Novalić je upoznao goste koji su zakoni do sada doneseni, kao i koji je set zakona u parlamentarnoj proceduri.

On je izrazio žaljenje što neki zakoni još nemaju podršku u Parlamentu i naglasio opredijeljenost i odlučnost Vlade da nastavi sprovođenje mjera i aktivnosti iz ovog dokumenta, saopšteno je iz Vlade FBiH.

“Vlada FBiH kontinuirano radi na realizaciji kompleksnih reformi koje želimo sprovesti u svim oblastima”, istakao je Novalić i dodao da će do kraja mandata nastojati da sprovede i ostale reformske zakone iz agende.

Novalić je naglasio da su dosadašnje mjere donijele vidljive pozitivne rezultate, među kojima su najznačajniji rast BDP-a od 3,2 odsto i više od 32.000 novozaposlenih, isključivo u realnom sektoru, jer je zbog moratorijuma koji je uveden početkom mandata ove vlade zaustavljeno zapošljavanje u javnoj upravi.

Kao dobar pokazatelj naveo je i rast industrijske proizvodnje za 4,5 odsto i jačanje finansijske discipline. “Ovo je prvi put nakon 10 godina da imamo ekonomski napredak koji bi mogao biti znatno veći da nije bilo blokade reformskih zakona”, rekao je premijer FBiH.

On je goste upoznao sa nastojanjima Vlade da stvori pretpostavke za odlučniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U skladu s tim, Vlada FBiH će ove godine izdvojiti pet miliona KM za rad specijalnih odjeljenja suda i tužilaštva koji će se isključivo baviti borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.