'BiH ima nekoliko milijardi vrijednu imovinu u Hrvatskoj'

Vijesti 06. jul 201708:46 > 09:02
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susret će se danas s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Mnogo je otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske, a pitanje imovine jedno je od njih.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić javno je postavio pitanje zašto se na dnevnom redu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske nije našla tema sukcesione imovine dviju država.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Amer Jerlagić – predsjednik Stranke za BiH.

Koja su to pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja su neriješena, koja konkretno sukcesiona imovina u vrijednosti od više miliona konvertibilnih maraka pa čak i milijardi. Od Luke Šibenik, koja je bila Šipadova – najvredniji objekt u Hrvatskoj, pa do ogromnog broja hotela, odmarališta. Sve ono što potpada pod Aneks G Sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije.

Rečeno je da ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko nije odgovoran za formiranje protokola svih tema, već samo tog Ministarstva. To za mene nije odgovor. Odgovor je trebao doći iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem se kaže zašto se tako krupna tema nije našla na sjednici dvije vlade“, rekao je Jerlagić.

On je kazao da ovaj problem traje od kraja rata.

“Znamo da su bile donosene razne odluke u vezi sa imovinom bivše SFRJ. Znamo da se radi o imovini BiH vrijednoj nekoliko milijardi KM. Naprimjer YUNAF (Jugoslovenski naftovod) su gradili BiH, Hrvatska i Srbija, pa je tu ono famozno prvo punjenje. Ta se nafta trošila u ratu. Kasnije je YUNAF postao JANAF (Jadranski naftovod), a BiH i kompanija Energoinvest su tako izbačeni“, izjavio je Jerlagić.

On je dodao da pod bh. imovinu spada šibenska luka, koja je Šipadova i razni ugostiteljski i hotelski objekti poput Hotela Belvedere i Vrtova sunca u Dubrovniku (UTP Dubrovnik).

Nama ne treba MMF kada bi riješili ova pitanja. Sigurno se radi o vrijednosti nekoliko milijardi KM. Ovo nije nikakav nacionalizam niti nešto slično. Ovo je jednostavno imovina Bosne i Hercegovine“, jasan je bio Jerlagić.

Jerlagić kaže da možda neko svjesno čuva te informacije.

Zašto nema popisa pasivnog podbilansa imovine BiH u Hrvatskoj i zašto ne vratimo novac koji pripada BiH? Ta tema je krupnija za BiH nego Konzum i sve ono što se dešava oko toga. Razumijem pitanja državne granice i Pelješki most, ali ovo je jedna od najkrupnijih tema“, izjavio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.