Huseinović planira promociju knjige kada i Bulatović

Vijesti 06. jul 201711:35 > 12:05
Anadolija

Režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović namjerava u petak ispred Doma kulture u Srebrenici promovisati knjigu o Naseru Oriću - "Naser - od Gazimestana do Haga i nazad". Čeka odobrenje policije, jer u istom terminu, u Domu kulture, planirana je promocija knjige Ljiljane Bulatović.

Knjiga o Naseru Oriću – “Naser – od Gazimestana do Haga i nazad” autora Avde Huseinovića, izazvala je veliku pažnju u javnosti kada je objavljena 2013. godine. Tri godine poslije, autor Huseinović ima želju da knjigu promoviše u Srebrenici.

Imali smo želju i 2013. da napravimo promociju knjige u Srebrenici, ali tada nam je sugerisano da to nije poželjno raditi kako ne bismo remetili međunacionalne odnose. Ali, ako sada može Ljiljana Bulatović imati promociju svoje knjige i filma u Domu kulture, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i mi“, kazao je Avdo Huseinović za N1.

U okviru obilježavanja “Petrovdanskih dana 2017” planirana je promocija knjige “Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu”, autorice Ljiljane Bulatović.

Udruženja žrtava iz BiH traže sprečavanje promocije knjige koje je zakazano za petak 7. jula – četiri dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Nakon promocije knjige planirano je i prikazivanje dokumentarnog filma o ruskim dobrovoljcima.

Nakon saznanja da će Liljana Bulatović, koja je inača poznata po bliskosti sa Ratkom Mladićem za vrijeme rata, gostovati u Srebrenici pod pokroviteljstvom Općine Srebrenica, Organizacioni odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici je na isti datum i u istom terminu poslao zahtjev policiji da za održavanje promocije knjige Avde Huseinovića “Naser – od Gazimestana do Haga i nazad”.

Sada čekamo odobrenje policije, a odgovor ćemo dobiti danas (četvrtak). Želimo promovisati knjigu u isto vrijeme kada Ljiljana Bulatović bude promovisala svoju knjigu. To će biti naš odgovor onima koji negiraju genocid. Na taj način želimo da se u isto vrijeme kada se negira genocid, čuje i istina.”

Na pitanje da li održavanje skupova i promocija knjiga s oprečnim stavovima može izazvati incidente, Huseinović je za N1 kazao da nikome nije cilj praviti probleme.

Za nas jetermin prikladan, jer će se u neposrednoj blizini negirati genocid, ali i čuti istina o genocidu. Smatram da će neki ljudi posjetiti oba skupa“, izjavio je Huseinović.

Podsjetimo, nekoliko dana uoči 22. godišnjice genocida u Srebrenici kamenovan je automobil Majki Srebrenice. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić poručuje da se trebaju smiriti tenzije i da se dostojanstveno dočekaju dani koji slijede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.