Zajednička izjava nakon sjednice VM BiH i Vlade RH

Vijesti 07. jul 201715:11 > 15:16
N1

Danas je u Sarajevu održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Na sjednici je usvojeno nekoliko zajedničkih zaključaka.

Nakon sjednice je usvojen tekst zajedničke izjave, a kojeg prenosimo u cjelosti:

“Na drugoj zajedničkoj sjednici koja je održana u Sarajevu 7. jula 2017. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Hrvatske, želeći:

– dalje jačati dobre bilateralne odnosa temeljene na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju;

– naglasiti da su odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine partnerski i dobrosusjedski;

– izraziti namjeru i volju pristupati rješavanju otvorenih pitanja u duhu prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja;

– osnažiti i afirmirati europski put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji i jačati suradnju u europskom duhu; te

– podsjetiti na prvu zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanu u Splitu 2010. godine;

istakli su kako slijedi:

Vlada Republike Hrvatske upućuje čestitke Vijeću ministara BiH na unapređenju procesa EU integracija i izražava snažnu podršku aspiracijama Bosne i Hercegovine i njezinom približavanju euroatlantskim integracijama. U tom smislu uz snažnu političku podršku, Vlada Republike Hrvatske će nastaviti pružati tehničku pomoć prenošenjem vlastitih iskustava i ekspertize u ovim procesima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo je zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na potpori Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija.

Također, usaglašen je nastavak saradnje na svim pitanjima razmotrenima na sjednici, a naročito na pitanjima prekogranične saradnje, uključujući prometno povezivanje, zaštitu okoliša, sigurnost i privredu.

U tom smislu usaglašeno je da se dodatno razmotre projekti važni za unapređenje privredne saradnje i daljnje infrastrukturne povezanosti Hrvatske i BiH.

Istaknuto je kako je za obje zemlje vrlo bitno da se dodatno unaprijedi trgovinska saradnja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH i Vlada RH izrazili su zadovoljstvo i konstatirali da je pitanje postojanja reciproiteta u sticanju prava vlasništva nad nekretninama u Federaciji BIH i RH riješeno, čime građani Federacije BiH mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u RH, kao i građani RH u Federaciji BIH, bez ograničenja.

Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozdravili su stupanje na snagu Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja 24. ožujka 2017. te današnje potpisivanje:

– Ugovora između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu,

– Sporazuma o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u području turizma,

– Ugovora između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka,

– Protokola o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH u traženju nestalih osoba, te

– Memoranduma o suradnji u području mladih između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH i Ministarstva civilnih poslova BiH“, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.