Tabuti ispraćeni iz Sarajeva, nastavljaju prema Potočarima

Vijesti 09. jul 201712:21 > 12:26
N1

Brojni građani Sarajeva su odali počast i položili cvijeće koloni sa tabutima u kojima su posmrtni ostaci 71 žrtve genocida.

Kolona je jutros krenula oko 10 sati iz Visokog, a u 12 sati stigla je u Sarajevo.

Brojni građani i zvaničnici su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje su odali počast i položili cvijeće na kamion koji prevozi tabute sa posmrtnim ostacima.

Nakon kratkog zadržavanja u Sarajevu, tabuti su ispraćeni prema Potočarima, a dolazak tabuta u Memorijalni centar očekuje se u poslijepodnevnim satima.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano 71 žrtva genocida, među kojima je sedam maloljetnika. Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra ukupno će biti ukopane 6574 žrtve.

N1

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Damir (Kemala) Suljić, dječak koji je u trenutku stradanja imao samo 15 godina. Posmrtni ostaci Damira Suljića pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.