Kad se podjednako miješaju sreća i tuga

Vijesti 09. jul 201717:43 > 19:11
N1

Prije podne iz Visokog je ispraćena kolona s kamionom koji prevozi tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, a koji će biti ukopani na dženazi u Potočarima 11. jula. Nakon Visokog, počast žrtvama odali su i građani Sarajeva.

Suze u očima, tuga na licu majke Kadire Hasanović, koja će ove godine ukopati sina i supruga. Sa njom na ispraćaj je došao i sin Fahret.

“Idem pa nek bude šta hoće, ali ne može srce da podnese …ne može, džabe je, nije lahko”, kaže majka Kadira.

“Sad mi je dosta teško u ovim trenucima ali će mi biti lakše. Da mi je da se sve smjesti, dok mi je mati živa”, dodaje Fahret.

Ispraćaj tabuta krenuo je iz Visokog. Ove godine identifikovan je najmanji broj žrtava. U jedan kamion stali su posmrtni ostaci 71 osobe. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine imala je 15 godina u trenutku stradanja, a najstarija 72.

“U ovoj dženazi biće ukopane žrtve koje su pronađene u dvije ili više od dvije sekundarne masovne grobnice ili primarne što svjedoči o monstruoznosti ovog zločina”, poručuje Amor Mašović, direktor Instituta za nestala osobe.

Iz Visokog tabuti su stigli pred zgradu Predsjedništva BiH.

Majke Srebrenice uprkos bolu, osjećaju kažu i olakšanje.

“Vjerujte da se porodice obraduju. Koliko im bude teško toliko se obraduju jer nije više nestao, ima ga, ima ime, ja sam se tako radovala”, otkriva Kada Hotić, Udruženje majki Srebrenice.

Građani Sarajeva ali i svijeta došli su odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Ja sam strankinja ali ipak uvijek oko ovog 11. jula, svake godine vrlo sam tužna”, kaže nam je strana državljanka.

Na ispraćaj tabuta iz Sarajeva ka Potočarima došli su i bh. dužnosnici, ali i američka amabasadorka u BiH Maureen Cormack.

“Pomirenje nema alternativu, ova strana koja je bila žrtva genocida mora iznova naći snagu da pruži ruku prema onima koji nisu zlikovci na strani koja je počinila zločine i genocid i drugog puta nema”, ističe Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

“Željela sam biti ovdje kako bih odala počast žrtvama, te kako bih pokazala svoju tugu jer sam i sama majka, tako da saosjećam sa svim majkama žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima”, dodaje Cormack.

Nakon ovogodišnje zajedničke dženaze u kompleksu Memorijalnog centra 11. jula ukupno će biti ukopane 6.574 žrtve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.