Helsinški odbor osudio skup podrške Mladiću u Banjaluci

Vijesti 10. jul 201712:41 > 12:48
N1

- Izražavamo najdublju osudu zbog najavljenog održavanja skupa u Banjaluci, posvećenog iskazivanju podrške osobi optuženoj za ratne zločine a upravo na dan komemoracije žrtavama u Srebrenici - kazali su iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

“Poražavajuće je što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsifikovanja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja”, saopćili su iz Helšinskog odbora za ljudska prava.

Naveli su kako bi bilo za očekivati da su vlasti u RS u proteklih dvadesetak godina učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja sa istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

“Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsifikovanja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banjaluke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini”, kazali su te pozvali građane da, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.