Led i snijeg na bh. cestama

Vijesti 31. dec 201408:41 > 08:44
Pixabay.com / Ilustracija

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca. Na većini puteva u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća otežano i usporeno.

I u nižim područjima upozorava se na mjestimično zaleđen kolovoz, naročito na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima.  

Dodatne poteškoće vozačima u zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje pričinjava jak vjetar, koji stvara sniježna nanose. Upozorava se i na učestale odrone.  

Zbog sniježnih nanosa na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse.  

Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno, a vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.  

Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.  

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.  

Povodom Nove godine, od danas u 12.00 sati do 02.01.2015.godine do ponoći bit će zabranjen prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH.