Samit u Trstu uspješan osim za BiH

Vijesti 13. jul 201717:45 > 19:11
N1

Sve zemlje Zapadnog Balkana osim BiH potpisale su Sporazum o pristupanju transportnoj zajednici. Nepotpisivanjem ugovora, kažu zvaničnici BiH, stopirani su projekti od pola milijarde KM.

Zajednički, ali i odvojeni susreti, fotografisanja, osmijesi, potpisivanja – Trst za većinu zemalja učesnica bio je uspješan. Većina u svoje zemlje ide sa direktnim kapitalom, većina sa euforijom razmišlja o novim investicijama. Bosna i Hercegovina, koja je na Samit otišla sa velikim optimizmom, iz Trsta dolazi sa ogromnim razočarenjem. Umjesto investicijama, mora se baviti sama sobom.

No, ni zvaničnici BiH koji su učestvovali na Samitu, ne znaju kako će riješiti problem, koji više nije tehnički, već politički. Danas, čvrst stav da će BiH potpisati Sporazum o transportnoj zajednici. Međutim, čvrsto pri ranijem zahtjevu ostaje i Republika Srpska. Vlada ovog bh. entiteta traži da u transportnoj zajednici, pored državnog, BiH trebaju zastupati i entitetska ministarstva, i to po sistemu rotacije. To je za Vijeće ministara neprihvatljivo.

Evropska unija žali što je Bosna i Hercegovina jedina koja nije bila u mogućnosti da potpiše Sporazum o formiranju Transportne zajednice. Iz Delegacije EU u BiH poziv da se ovo pitanje što prije riješi.

“Sada nije vrijeme za prebacivanje krivice oko toga zašto BiH nije mogla da potpiše ovaj važan međunarodni sporazum koji je u izradi osam godina. Fokus treba da bude na pronalaženju rješenja kako bi se Bosna i Hercegovina mogla pridružiti pet drugih zemalja Zapadnog Balkana koji su već potpisale Sporazum o transportnoj zajednici jučer u Trstu. Pri tome, moraju se u potpunosti poštovati međunarodne obaveze BiH, kao i ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH”, naveli su iz Delegacije EU.

Iz civilnog sektora, koji su prisustvovali Samitu u Trstu, kažu da ovo nije prvi put da Bosna i Hercegovina iznevjeri povjerenje Evropske unije. Zbog političkih nesuglasica, brojne, prije svega finansijske prilike su propuštene.

Inače, Samit u Trstu donosi snažno opredjeljenje zemalja Zapadnog Balkana za EU integracije, te formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora koji bi podrazumijevao i carinsku uniju. Ova inicijativa nije zanemariva ni evropskim medijima, koji se već bave analizama ideje o formiranju svojevrsne male Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.