Utvrđivanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Vijesti 14. jul 201707:58 > 08:00
Pixabay

Okrugli sto pod nazivom “Rodni aspekt ratne memorijalizacije u BiH” bit će održan danas u Sarajevu, u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji sa Ženskom mrežom BiH i Inicijativom “Mir sa ženskim licem”.

Skup se organizira kao rezultat Inicijative dvanaest ženskih organizacija s područja BiH, uz potpise oko 1.200 građana i građanki upućene Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH radi utvrđivanja 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću državnog parlamenta.

U Inicijativi se, između ostalog, navodi da je kultura sjećanja način na koji jedna generacija prenosi događaje i vrijednosti sadašnjosti i prošlosti budućim generacijama. Pojedinačna i kolektivna stradanja žena ni na koji način se ne obilježavaju.

Kako je najavljeno, na skupu će se, uz učešće zainteresiranih organizacija i pojedinaca i pojedinki, nastojati usaglasiti stav i utvrditi preporuke nadležnim kako na primjeran način obilježavati stradanja žena u ratu u BiH 1992. – 1995. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.