Banjalučanin za godinu zaradio 6,79 miliona KM

Vijesti 14. jul. 201708:20 > 08:23
Podijeli:
Izvor: N1

Trgovac iz Banjaluke zaradio je prošle godine 6,79 miliona konvertibilnih maraka i tako postao apsolutni rekorder kada su oporezovani dohoci za 2016. godinu u pitanju u Republici Srpskoj.

Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin, koji je Poreskoj upravi RS (PU RS) prijavio dohodak od 1,63 miliona maraka, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak. Treći po visini je dohodak prijavljen u oblasti samostalne djelatnosti hotela i restorana sa 1,55 miliona KM, a u pitanju je takođe žitelj najvećeg grada u RS, pišu Nezavisne.

Banjalučani na ovoj impresivnoj listi “drže” prvih pet mjesta, sedmo i deveto. Zbirno gledano zaradili su za godinu dana preko 14 miliona maraka. Na preostala tri mjesta se nalaze dohoci prijavljeni u Bijeljini (1,04 miliona KM) te dva u Laktašima, a koji su ispod milion maraka. Tačnije, jedan od 965.724 KM stečen od kapitalne dobiti i dohodak od 745.427 zarađen od proizvodnje hljeba, peciva, tjestenine i kolača.

A da je riječ o zaista velikim ciframa, najbolje ilustruje podatak da je najveći prijavljeni dohodak za 2015. godinu iznosio 3,41 milion maraka, dakle duplo manje od prošlogodišnjeg. Ukoliko bismo, primjera radi, najveći prijavljeni iznos podijelili na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi njegova plata na mjesečnom nivou bila oko 560.000 maraka.

Kada se taj iznos podijeli sa 840 maraka, koliko iznosi prosječna plata radnika u Republici Srpskoj, zaključak je da ova osoba za mjesec dana zaradi onoliko novca koliko radnik ne može da zaradi ni za 670 mjeseci. Da budemo još precizniji, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu platu rekordera sa prošlogodišnje liste.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.