Kako javni organi zloupotrebljavaju zaštitu ličnih podataka?

Vijesti 17. jul 201709:17 > 09:30
N1

Postoje situacije kada opšti interes nadjača privatni i tada lični podaci postaju javni. 2015. godinu je obilježilo proizvoljno pozivanje nekih javnih organa na zaštitu ličnih podataka, kazao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, koji je gostovao u Novom danu.

U srijedu će biti održana 31. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kada će, između ostalog, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu podnijeti Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini. 

Govoreći o stanju u oblasti zaštite ličnih podataka u BiH u prošloj godini, Kovačević je kazao da generalno nije zadovoljan, kako u formalnom tako i u faktičkom smislu. Međutim, zadovoljan je napretkom koji je ostvarila Agencija.

“Zaštita ličnih podatak je novina u BiH i Agencija nije imala nekog prethodnika u radu. Nema životne situacije bez obrade podataka i onda možete shvatiti svu obimnost posla pred nama”, objasnio je gost Novog dana.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH požalio se da nema adekvatnu podršku nekih državni institucija. Poseban problem Agencija ima u saradnji sa Savjetom ministara BiH.

“Ranije smo imali podršku Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara, a u posljednje vrijeme podrška Savjeta je dovedena u pitanje. Po Zakonu o budžetu Agenciji pripada dovoljno novaca koje bi mogla uložiti za poziciju stručnog saradnika za prigovore građana, ali Savjet ministara je i taj zaključak doveo u pitanje. Agencija ne može nabaviti jedno vozilo za inspekcijske nadzore. Imamo novac, zakon nam je to omogućio, ali ne znam iz kojeg razloga Savjet ministar nam to ne dozovoljava”, otkrio je Kovačević.

Agencija je ovlaštena, između ostalog, da prima primjedbe i prigovore građana koje se odnose na kršenje Zakona; nalaže blokiranje, brisanje ili uništavanje podataka, privremenu ili trajnu zabranu obrade, upozorava ili opominje kontrolora. Građani se u posljednje vrijeme najviše žale na video nadzor, dodao je direktor Agencije.

Također, Kovačević je u Novom danu govorio i kako javni organi zloupotrebljavaju pravo na zaštitu ličnih podataka.

“Pravo na zaštitu ličnih podataka je novina kod nas i mnogi ne mogu da razumiju o čemu se radi. Osnovno ljudsko pravo je pravo na zaštitu ličnih podataka, ali ono nije apsolutno. Postoje situacije kada opšti interes nadjača privatni pa tada lični podaci postaju javni. 2015. godinu je obilježilo proizvoljno pozivanje nekih javnih organa na zaštitu ličnih podataka. Zloupotrijebilo se pravo na zaštitu lični podataka kada su u pitanju trošenje budžetskih sredstava, zapošljavanje…u ovakvim situacijama javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka”, istakao je Kovačević.

Nezavisna tijela, kao što je slučaj i sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka u BiH, po prirodi stvari su u sukobu sa vlašću. Ona su ta koja trebaju da kontrolišu vlast kako bi bolje i transparentnije radila. Možda je to jedan od razloga zašto Savjet ministara ima maćehinski odnos prema Agenciji, naveo je Kovačević.

“Mi smo izdavali prekršajne naloge državnim ministrima pa je to možda razlog što Savjet ima takav odnos prema nama. Ukoliko BiH ne izvrši reformu zakonodavstva u ovoj oblasti, po standardima EU, mogao bi biti veliki problem za našu zemlju”, poručio je on.

Jedan od problema kada se govori o zaštiti ličnih podataka je prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH. Kako je kazao Kovačević, ima lični razlog da sumnja kako se to vrši po zakonu.

“Agencija se 2013. pokušala baviti tim pitanjima, ali su se telekom operateri pozvali na određene procedure koje su proglasili tajnim i mi nismo mogli doći do podataka. Interesuje nas da li iza svakog prisluškivanja postoji nalog suda. Kada je mene sudija pozivao na razgovor govorio mi je da preko telefona svašta ne pričam”, otkrio je Kovačević na kraju svoga gostovanja u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.