Galijašević podnio krivičnu prijavu protiv Mektića

Vijesti 20. jul 201711:12 > 11:13
N1

Dževad Galijašević podnio je krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, zbog, kako se naglašava, agresivnog ponavljanja djela na zvaničnoj konferenciji za štampu ovog Ministarstva. Osim krivične prijave, Galijašević je podnio pritužbu zbog nerada Tužilaštva BiH, na osnovu prethodne prijave u predmetu Mektić, javila je RTRS.

Galijašević u tužbu navodi da je Dragan Mektić, sa pozicije državnog ministra bezbjednosti, zloupotrebio položaj i ovlaštenja tako što je optuživanjem osobe koja nije počinilo ovaj zločin pomogao nepoznatom počiniocu ratnog zločina na Ozrenu da izbjegne zasluženu kaznu “zbog ritualnog odrubljivanja glava oko 192. srpska vojnika i civila”, javila je RTRS.

U tužbi se podsjeća da je Mektić tvrdio da je u ovim zločinima, na Vozući, učestvovao Dževad Galijašević iako, kako tvdi Galijašević, nikada, ni u ratu ni poslije rata, nije bio na tom području.

“Lice za koju je Dragan Mektić rekao da sam ja, u postrojavanju na Gostoviću je Elvedin Šehagić Dinko iz Kaknja, komandant Trećeg Manevarskog bataljona, koji je pohvaljen za učešće u operaciji napada na Vozuću, kao i Abu Meali komandant Odreda El Mudžahedin, zatim Diverzantska jedinica Seada Rekića i na trećem mjestu, jedinica kapetana Elvedina Šehagića”, navodi Galijašević.

Galijašević tvrdi da je nasilno mobilisan Armiju BiH 05. novembra 1992. godine bez ikakvih prava, kao i da je prethodno, od juna 1992. godine, bio ratni zarobljenik u logoru KPZ Zenica, jer se nije odazvao mobilizaciji.

On optužuje Mektića i Pericu Stanića (direktora Agencije za istrage i zaštitu) da su organizovali i kontrolisali četiri logora u Prnjavoru kao i da Mektić u Ministarstvu bezbjednosti, kao stručnog savjetnika, drži Dlakić Adnana koji je, kako tvrdi Galijašević, prije nego što dobio otkaz u SIPI, otkrivao tajne i dostavljao ih komandantu jedinice “Zulfikar“, generalu Nihadu Bojadžiću.

Također, Galijašević naglašava da Mektić nezakonito prisluškuje mnoge javne ličnosti, sudije i tužioce i zloupotrebljava informacije iz OSE i SIPE, bez obzira na presudu Ustavnog suda BiH.

Zbog toga, Galijašević predlaže Tužilaštvu BiH da donese Odluku o provođenju istrage protiv Dragana Mektića zbog ometanja pravde i posrednog pomaganja stvarnim izvršiocima ratnih zločina, kao i da pokrene istragu ratnog zločina u opštini Prnjavor te ulozi policijskih rukovodilaca Mektića i Stanića, u ovim zločinima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.