Radojičić: Najdražu ulogu oca i supruga najmanje obavljam

Vijesti 21. jul 201709:29 > 09:30
N1

Posvećen sam poslu gradonačelnika i ne bi bilo korektno prema građanima, koji su mi ukazali povjerenje, da se kandidujem na izborima 2018. godine, kazao je za N1 Igor Radojičić, prvi čovjek Banjaluke.

Nezavisni odbornik Zoran Talić sinoć je većinom glasova izabran za predsjednika Skupštine grada Banjaluka. Talić je bio jedini kandidat za predsjednika gradske Skupštine kojeg su predložile vladajuće stranke, nakon što kandidat PDP-a Draško Stanivuković nije dobio potreban broj glasova na sjednici Komisije za izbor i imenovanja.

Radojičić je otkrio da je jučerašnja sjednica bila veoma burna i sadržajna, sa preko 70 tačaka dnevnog reda. Pored izbora Talića, Banjaluka je jučer dobila i novu zastavu i grb, kao posljedicu odluke Ustavnog suda RS. 

Banjalučki gradonačelnik je tokom bogate karijere obavljano niz funkcija, ali je priznao da mu je najdraža uloga biti otac i suprug. Međutim, taj posao najmanje obavlja.

“Posao upravljanja gradom traži posvećenost 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Najveća smo lokalna zajednica u BiH. Imamo veliku gradsku upravu, mnogo preduzeća, također, mnogo komunalnih i lokalnih problema. Pristalica sam gradonačelnika koji su aktivni i stalno su na terenu, poput gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Mnogo me nervira papirologija koja oduzima dosta vremena, a ne vodi do nekih rezultata”, kazao je za N1.

Banjaluka kao najveći grad u bh. entitetu Republika Srpska, drugi po veličini u BiH, pokrenula je aplikaciju za projekat “Evropska prijestonica kulture 2024. godine”. Radojičić vjeruje da grad na Vrbasu ima velike šanse da to i postane. 

“Mi smo sjedište većine institucija kulture i voljeli bi smo da imam još više kulturnih događaja. Želimo kulturu podići za stepenicu više. Ovaj grad ima dosta umjetnika, pisaca, glumaca, slikara…i politički konsenzus je da Banjaluka ide u taj projekat. Povećali smo sredstva za kulturu na kojoj se inače prave budžetski rezovi”, poručio je gradonačelnik.

Sinoć je otvoren jubilarni 10. Demofest, festival koji je postao brend i ponos Banjalučana. “Bilo je dosta žalbi građana na buku zbog glasne muzike, ali je Demofest sjajna stvar za Banjaluku. Deseta godišnjica je veliki uspjeh za organizatore i profilisao se kao regionalni događaja. Demofest je jedan od brendova Banjaluke koji je prepoznat i koji koristimo za promociju grada”, istakao je Radojičić.

Kao neku vrstu uzora, ali i primjera dobre saradnje, Radojičić je naveo Ljubljanu i njenog gradonačelnika.

“Ljubljana i Banjaluka su po veličini slične. Ljubljana je divno uređen grad, pun zelenila i prijestolnica je Evrope. Imamo dobru saradnju sa Zagrebom, Beogradom i Novim Sadom. Također, sa kantonalnim premijerom Elvedinom Konakovićem smo dogovorili neku saradnju u budućnosti. Imam dobru saradnju i sa kolegama iz Mostara i Bihaća. Gradonačelnici nezavisno od politike mogu mnogo toga uraditi. Možemo jedni od drugih dosta naučiti”, ocijenio je prvi čovjek Banjaluke.

Na pitanje voditeljice N1 da li bi, povodeći se primjerom nekih kolega, mogao napustiti poziciju gradonačelnika zbog kandidature na Izborima 2018. Radojičić je kazao da je zaista “posvećen svome poslu” i da to ne bi bilo “korektno prema građanima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.