Hadžović: Unapređenje sektora sigurnosti imperativ

Vijesti 23. jul 201709:47 > 09:51
Anadolija

Najnoviji izvještaj američke vlade o stanju u oblasti terorizma na područu Evrope, poput sličnog izvještaja koji na godišnjem nivou objavljuje Europol, ponovno ukazuje na značajnu prisutnost ove globalne prijetnje - ocijenio je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović.

U izvještaju State departmenta se, među ostalim, konstatira da je Bosna i Hercegovina ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma te da je nastavila ostvarivati napredak povećavajući kapacitete na tom planu, ali se navode i manjkavosti u koordinaciji i razmjeni podataka između entitetskih agencija za provedbu zakona.

Hadžović u tom kontekstu ističe da uvrštavanje Bosne i Hercegovine u izvještaj State departmenta, za razliku od, recimo, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke ili nekih baltičkih zemalja, jasno ukazuje da pošast terorizma i dalje mora ostati u vrhu prioriteta sigurnosnih institucija u BiH.

– Sagledavajući dio izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, jasno se mogu iskristalizirati određene poruke za naše zvaničnike ali i cjelokupno društvo. Kao prvo, treba nastaviti s jasnim političkim opredjeljenjem da je Bosna i Hercegovina dio međunarodne zajednice kojoj je neprihvatljiva upotreba nasilnog ekstemizma, a posebno terorizma, u ostvarivanju prava grupa i pojedinaca u sferi međunarodnih odnosa – pojašnjava Hadžović.

Mišljenja je da rješavanje svih otvorenih pitanja mirnim putem i dijalogom predstavlja zajednički napor koji ulažu  vjerske zajednice u BiH, ali i cjelokupno bh. društvo, te da zaustavljanje odlazaka bh. građana na strana ratišta u proteklom periodu predstavlja pozitivan trend u ovim nastojanjima.

– Ipak, prisutni radikalni elementi u BiH ukazuju da treba nastaviti sa sveobuhvatnim procesima unutar našega društva kako bi se stvorile političke, društvene i socio-ekonomske pretpostavke za deradikalizaciju i resocijalizaciju pojedinaca koji se nisu u potpunosti integrisali u društvene tokove – precizira, ističući da samo upornim i predanim radom svih slojeva našega društva na uklanjanju uzroka koji vode ka radikalizmu i ekstremnom nasilju možemo očekivati sigurnije i mirnije okruženje za generacije koje dolaze.

Istovremeno, navodi da drugi aspekt izvještaja predstavlja nešto alarmantnije upozorenje koje zahtijeva promptno djelovanje na uklanjanju nedostataka u sferi funkcioniranja sigurnosno-obavještajnih, ali i pravosudnih institucija.

– Slaba koordinacija sigurnosnih institucija, manjak kapaciteta u vođenju istraga ili propusnost granice, zaista su uznemirujući pokazatelji o spremnosti nadležnih institucija da se uhvate ukoštac s terorizmom, ali i ostalim sigurnosnim prijetnjama koje predstavljaju opasnost po građane i institucije vlasti – smatra Hadžović, uz uvjerenje da će nadležni zvaničnici i predstavnici vlasti što prije preduzeti mjere iz njihove nadležnosti da bi se sigurnosni sistem učinio efikasnijim i funkcionalnijim.

Nadalje, navodi da relativno mirniji period u kojem nije bilo terorističkih akata u BiH, svakako, predstavlja idealan period za otklanjanje svih prisutnih nedostataka.

– Dosadašnje iskustvo ukazuje da je interes političara i nadležnih zvaničnika za unapređenje sistema bio u fokusu njihove pažnje samo neposredno nakon incidenata i terorističkih dešavanja, odnosno dok je pažnja medija i javnosti usmjerena na ovu problematiku. Nakon usmjerenja pažnje na druga dešavanja i ova jalova retorika i obećanja su ostajala samo jedno u nizu neispunjenih obećanja političara svojim glasačima – smatra on.

Stoga, mišljenja je, s pravom teba tražiti od bh. zvaničnika da se detaljno upoznaju o navodima iz izvještaja i konačno preuzmu odgovornost za ulogu koja im je povjerena.

– U suprotnom, ovaj izvještaj može poslužiti kao osnova i za procesuiranje nadležnih zvaničnika za neodgovoran odnos i nesavjestan rad u službi, ukoliko bi došlo do nekih neželjenih tragičnih posljedica u narednom periodu – ocijenio je Hadžović.

Stava je i da više nema mjesta isprikama – da nisu bili upoznati o dešavanjima i stanju u sektoru sigurnosti, te da treba napraviti iskorak u traženju odgovornosti onih koji imaju moć, ali i obavezu da životni prostor građana učine što sigurnijim.

– Stoga se nadam da će nadležne institucije i pojedinci shvatiti kontekst ovoga, ali i sličnih izvještaja i analiza, odnosno da je unapređenje sektora sigurnosti imperativ koji treba staviti u fokus političkih i institucionalnih razmatranja, te iskazati jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine kao države i kredibilnog međunarodnog aktera da učini sve što je u njenoj moći kako bi se odbranila od savremenih sigurnosnih prijetnji – poručio je generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović u razgovoru za Fenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.