Baka Zorka očitala lekciju "sistemu"

Vijesti 27. jul 201717:17 > 17:48
N1

U bh. entitetu Republika Srpska od početka nove školske godine bit će zatvoreno 15 područnih škola, izjavio je danas Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS. Ovakva sudbina ranije je zatekla i školu u Gornjim Vijačanim kod Čelinca. Baka Zorka je našoj ekipi ispričala kako je došlo do toga da se zatvori seoska škola.

Sjeća se kako je u njenoj porodici u djetinjstvu bilo 14 članova u kući. Nosila je, kaže, vodu, drva, zemlju obrađivala, bilo je i buva i stoke, a nije bilo čim poprašiti, priča nam. Sjeća se i da je u zatvorenoj OŠ “Novak Pivašević” nekada bilo 100 učenika i 4 učitelja.

Na konstataciju naše novinarke da je elokventna 75-ogodišnjakinja stvorena za političara, baka Zorka kaže:

“Ja sam učila dobre škole, nisam znala šta je slovo, a pošla sam u školu. Bosa. Đurđevdan, proljeće, sve se obukle, samo ja i moja jedna rodica, okrpljena košulja, gole, bose, ali šutiš, bio si zadovoljan. Odeš stoci i pjevaš sam, k'o one pjevalice ako čuješ u šumi, jesi čula pjevalice? Nako, same, go, bos, uveče se noge od trnja tresu, matere mi, desetoro goveda”, priča nam Zorka.

“Škola je zatvorena, kriva vlast, pustila privatluk, ajde privatluk je plaćao porez, ali sad se tjera, a za malo zemlje ovo moraš plaćat porez. Nije htjela osigurat radnike, nisu davali jelo, davali k'o na gusle 200-300 KM, i oni su svi jedni po jedni bježali”, navodi ova  75-godišnjakinja iz  Gornjih Vijačana kod Čelinca.

Iako je sistem takav, ova živahna starica sa originalnom životnom filozofijom u 8. deceniji kaže da ima nadu za život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.