Pismo načelnice Visokog premijeru Vlade FBiH

Vijesti 28. jul 201708:25 > 08:30
Visoko.gov.ba

Načelnica Općine Visoko Amra Babić uputila je javni upit premijeru Vlade FBiH i predsjednicima klubova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi "blokiranja projekta vode u Visokom".

Javni upit vam prenosimo u cijelosti:

S obzirom da je na 23. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na zahtjev Premijera Vlade Federacije Fadila Novalića povučena 10. tačka dnevnog reda: „Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko, a sa ciljem ispravnog i potpunog informisanja javnosti općine Visoko tražimo odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zbog čega je premijer Vlade Federacije BiH povukao prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko ?

2. Da li je premijer Vlade Federacije BiH imao najavu određenih klubova zastupnika da isti neće podržati usvajanje Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko i ako jeste o kojim klubovima je riječ?

3. Kakav je bio pojedinačni stav svih klubova zastupnika u Parlamentu Federacije BiH spram Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko?

4. Zbog čega su određeni zastupnici SDA i SBB napustili sjednicu neposredno pred 10. tačku dnevnog reda?

5. Kakav je bio stav Kluba zastupnika SDP spram Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Vodovod Visoko i kakav je po istom bio stav Jasmine Zubić, zastupnice iz Visokog?

Obavještavamo Vas kao i širu javnost da je procedura kreditnog zaduženja Općine Visoko kod EBRD-a a vezano za projekat vodosnabdijevanja višegodišnja procedura koja je dobila potrebnu saglasnost svih nivoa vlasti i institucija, te da je kreditni aranžman podržan i odobren od strane Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i da isti ima prethodnu saglasnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Planirani početak radova na projektu vodosnabdijevanja na području općine Visoko je 14. augusta 2017. i isti neće biti prolongiran.

Nećemo dozvoliti da građani općine Visoko budu kolateralna šteta postojanja ili nepostojanja parlamentarne većine niti predmet političkog potkusurivanja pozicije i opozicije, a posebno ne taoci ličnih osveta pojedinaca frustriranih političkim neuspjehom i ličnim političkim ambicijama od kojih građani Općine Visoko nemaju koristi već duži niz godina.

Smatramo da stanovnici svih općina u BiH treba da imaju ista prava, iako žive u općinama u kojima izvršnu i zakonodavnu vlast nemaju kandidati iz redova SDA, SDP i drugih parlamentarnih stranaka, posebno ako ta prava plaćaju vlastitim budžetskim i drugim sredstvima i ako je riječ o vodi kao izvoru života i prirodnom resursu.

Građani Općine Visoko traže odgovore i ako ih ne dobiju po iste će doći pred zgradu Parlamenta Federacije BiH i Vlade Federacije BiH kao i političkih stranaka koje su parlamentarne u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, stoji u upitu načelnice Visokog Amre Babić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.