Ljevaković: Muhammed poslat kao milost i uzor svim ljudima

Vijesti 03. jan 201515:49 > 15:52
Anadolija

Sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković danas je na mevludskoj svečanosti povodom obilježavanja dana kad je rođen poslanik Muhammed a.s., održanoj u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, kazao da se današnjom manifestacijom iskazuje ljubav prema poslaniku Muhammedu.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Ovim potvrđujemo našu ljubav i poštovanje prema Poslaniku, ali i prema našoj zajednici koja nastoji organizovati različite sadržaje ljudima različitih ukusa. Ali, mevludi odgovaraju svima. Učenjem mevluda i prisustvovanjem mevludima, mi iskazujemo ljubav prema Poslaniku i sjećamo se njegova lika, djela, događaja iz njegova života”, rekao je Ljevaković dodajući da se time prepoznaje značaj i uloga koju poslanik Muhammed ima za muslimane.

“Ovakvim svečanostima se prisjećamo na ulogu i značaj koji Poslanik ima za muslimanski svijet. Oni koji slijede Allaha i poslanika Muhammeda bit će u društvu sa poslanicima, iskrenima i dobrim i čestitim ljudima”, istakao je sarajevski muftija.

Napomenuo je kako je poslanik Muhammed neizmjerno volio svoj ummet, odnosno muslimanski svijet.

“Poslanik je iskazivao ljubav prema ljudima, životinjama i prema mrtvoj prirodi. Kako mi da ne iskažemo svu svoju ljubav prema Poslaniku za kojeg Kur'an kaže da je poslat kao milost i uzor svim ljudima”, kazao je Ljevaković.

On je izrazio želju da Poslanik bude primjer u životima i djelima muslimana i svih ljudi.

Muslimani širom svijeta učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja božijeg poslanika Muhammeda a. s., i prigodnim programom prisjećaju se, ne samo njegovog rođenja nego i života i vjerovjesničke misije.