Odluke o Tašlihanu u (ne)skladu sa Daytonom

Vijesti 03. aug 201717:53 > 19:26
N1

Struka i javnost na nogama nakon navoda o gradnji na arheološkom području sarajevskog Tašlihana. Još 2004. godine, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je područje Tašlihane nacionalnim spomenikom. Ista odluka izmijenjena je u julu prošle godine.

Komisija tvrdi da se izmjene odnose samo na mjere zaštite. Ipak, postoji mogućnost da su odluke Komisije nelegitimne i protivne odredbama Dejtonskog sporazuma.

Dva člana iz Federacije BiH, jedan iz Republike Srpske, dva međunarodna. To je sastav Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika predviđen Aneksom 8 Daytonskog sporazuma. Upravo dva međunarodna člana dužnosti je u maju prošle godine potpisom razriješio Bakir Izetbegović, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Mjesec kasnije, na dnevnom redu sjednice sada već tročlane Komisije, zahtjev Evrope d.d. ticao se idejnog projekta koncervacije i prezentacije Tašlihana u okviru kompleksa hotela.

Dok je javnost na nogama zbog navoda o gradnji objekta na ostacima Tašlihana, stiže najava apelacije Ustavnom sudu BiH zbog odluke državnog Predsjedništva.

“Sada je promijenjen način odlučivanja i jedna od prvih odluka vezana je upravo za lokaciju Tašlihana, koja je i prije bila na dnevnom redu, ali stranci nisu dopustili nešto takvo. Ova odluka Predsjedništva znači odustajanje od Dejtonskog sporazuma i otvara mogućnost ‘švedskog stola’, da svako poštuje ili nepoštuje, odnosno uzme ili ne uzme dio koji mu odgovara”, tvrdi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD PS BiH.

Da su odluke nekompletne Komisije dovedene u pitanje, potvrđuje i odgovor Visokog predstavnika na poslaničko pitanje Magazinovića.

“U ovom dopisu je isto tako istaknuta činjenica da je imenovanje tri domaća člana Komisije od Predsjedništva BiH u januaru bio dobrodošao korak, ali da se nije uspjelo ispuniti uvjet u pogledu imenovanja cjelokupnog članstva Komisije. Time je dovedena u pitanje mogućnost da Komisija donosi odluke i ispunjava svoj mandat. Naše shvatanje da su dva mjesta u Komisiji još nepopunjena.”

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tvdi da ukidanje statusa nacionalnog spomenika nikada nije bilo razmatrano. Ipak, u odluci donesenoj u julu 2016. dozvoljava se interpolacija novih elemenata i sadržaja, te radovi koji imaju za cilj prezentaciju spomenika.

Za bivši saziv ovakva odluka bila je neprihvatljiva. Bivša članica Amra Hadžimuhamedović tvrdi da je bila pod pritiscima.

“Bilo kakav objekat koji prekriva te ostatke, koliko god transparentan, sa novom funkcijom, ne služi ni prezentaciji, ni konzervaciji, ni zaštiti”, kaže Amra Hadžimuhamedović, bivša članica Komisije 

Izgradnja objekta neprihvatljiva je i za Asocijaciju arhitekata u BiH. No, firma ArhiPlus iz Mostara tvrdi da njihov idejni projekat neće ugroziti Tašlihan. Riječ je o sudbini jednog od najznačajnijih materijalnih ostataka osmanskodobnog Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.