"Niko više ne pridaje veliku pažnju onome što Dodik priča"

Vijesti 05. aug 201710:40 > 12:17
N1

U temi jutra razgovarali smo sa historičarom Admirom Mulaosmanovićem o akciji Oluja koja se danas obilježava u Srbiji i Hrvatskoj.

Obilježavanje početka hrvatske vojne akcije Oluja budi teška sjećanja u Srbiji i Republici Srpskoj, dok se sa druge strane granice – u Hrvatskoj slavi.

O tome šta se tačno dogodilo prije 22 godine u akciji Oluja, Mulaosmanović je za N1 rekao kako će uvijek postojati dvije priče.

Mi ćemo uvijek imati dvije priče, dva narativa. Jedan je hrvatski, a jedan srpski. Mislim da ne treba previše naglašavati da se danas u Hrvatskoj slavi na način da se kaže da je to neprimjereno“, rekao je.

O izjavi premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je Oluja spriječila nove Srebrenice je rekao kako je to prenaglašeno.

Možda tu Plenković govori o bihaćkom džepu. Ne mislim da bi to dovelo do nove Srebrenice i ne mislim da bi Mladiću i Karadžiću bilo dopušteno da krenu u tu avanturu“, naveo je za N1

Na pitanje da li će Srbija i Hrvatska ikada moći iz istog historijskog ugla gledati na Oluju je odgovorio da je to vrlo teško.

Kad je u pitanju Srbija, oni to promatraju kroz prizmu zločina, a Hrvatska kroz prizmu oslobađanja teritorija. Moglo bi se desiti jedino ukoliko bi srpsko rukovodstvo stalo pred ogledalo i dalo odgovore o tome koja je bila uloga Miloševića i da ponude neke dogovore koji neće biti branjenje stavova rukovodstva tadašnjeg“, komentarisao je.

Kazao je i kako se činjenicama manipuliše u političke svrhe, a osvrnuo se i na okupljanje u Novom Sadu gdje je bio govor o stradanju bez konkretualizacije, a spomenuo je i izjavu patrijarha Irineja koju je nazvao skandaloznom i da se nada da će neko reagirati na to.

O obilježavanjima godišnjica stradanja je kazao kako je to većinom igrokaz za vlastite birače.

Na primjer Vučić, on ne želi tu da traga za odgovorom, za istinom on želi da svoju poziciju još učvrsti, a to mu je Oluja koja je dobar alat da na tome radi. Tu je i Milorad Dodik i drugi političari gdje se neki događaj pokušava predstaviti velikim prosrpskim događajem. Niko više ne pridaje veliku pažnju onome što Dodik priča i nadam se da će uskoro biti politička prošlost BiH i regiona. Takav političar koji ima otrovan nastup i na granici sa pravim šovinizmom, kada bi napustio političku arenu, približavanje naroda bi bilo više moguće, ali on je tu pa čak i mislim da je ciljano tu. Nemam dokaze za to, ali s obzirom na veliku štetu koju proizvodi,  ta šteta nekom koristi“, komentarisao je profesor Mulaosmanović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.