Dino Konaković komentarisao redukcije vode u Sarajevu

Vijesti 06. aug 201712:16 > 12:31
Anadolija

- Problemi sa redukcijama u Sarajevu traju više od 10 godina. Ovih dana smo takođe svjedoci da zbog velikih vrućina kapaciteti izvorišta oko Sarajeva nisu na nivou koji bi zadovoljio potrebe stanovništva i turista. Te dvije okolnosti sigurno jesu objektivne, istakao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković u razgovoru za N1.

Građani Sarajeva se već duže vrijeme bore s nestancima vode u noćnim satima, a odnedavno je preduzeće Vodovod i kanalizacije obavijestilo javnost kako će redukcije biti češće, što je izazvalo buru negativnih komentara, pogotovo što je to dešava u vrijeme nesnosnih vrućina sa temperaturama koje dosežu i do 42 stepena.

S druge strane smo pred menadžment ViK-a postavljali zadatke koji su u ove dvije godine koliko sam na čelu Vlade trebali dati rezultate“, naveo je Konaković.

Istakao je kako su iz Vlade tražili da se obračunaju sa nelegalnim potrošačima i da velike hotele, restorane, autopraonice, čiji su računi manji od računa četveročlanih porodica, isključuju i sankcionišu.

Također, kako je naglasio za N1, prošle godine su na terenu radile samo tri ekipe za otklanjanje kvarova, u firmi nije bilo mjerača protoka.

Nije bilo bagera, nije bilo fizičkih radnika, a kupovali su se automobili i zapošljavali se ljudi u administraciju.
Za neke okolnosti smo imali razumijevanja, a zbog ovih drugih smo tražili da Skupština KS obori izvještaj ovog preduzeća kako bismo mogli uvesti nove ljude koji shvataju težinu ovog problema“, rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Naveo je i kako sada ima nova skupština preduzeća u kojoj ne sjede stranački ljudi.

Isto ćemo uraditi i sa nadzornim odborom i menadžmentom. Za rješenje ovog problema nam trebaju stručni ljudi. I tačno je da pritisak da se to desi vršim ja lično“, naglasio je.

Komentarisao je i kako shvata što građani kao prvog krivca vide Vladu i premijera i da ne bježe od ogovornosti.

Žao mi je što u ovom lancu donošenja odluka skoro da ništa osim javnih kritika ne možemo uraditi. Morali smo čekati da izvještak na Skupštini padne pa da se otvori prostor za reakcije Vlade. Da nije tako, davno bi već smjenjivali i uvodili nove ljude“, rekao nam je Konaković.

Podsjetimo, ViK je prije dva dana obavijestio javnost kako će vrijeme redukcija vode započinjati ranije nego do sada.

Dolaskom ovih izrazito toplih dana, koji su direktno utjecali na smanjenje izdašnosti na izvorištima, a povećanje potrošnje kod potrošača, noćni termin od 24:00 do 5 sati je nedovoljan kako bi se rezervoari popunili u potpunosti. U narednim danima, shodno vremenskim prilikama, u pojedinim zonama će se vršiti pomjeranje termina na period od 23 do 6 sati ujutro. Ovakvim režimom nastojimo dopuniti rezervoare kako bi se obezbijedilo urednije dnevno vodosnabdijevanje“, pisalo je u obavještenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.