Isplaćen klirinški dug prema BiH – sada slijedi teži dio

Vijesti 08. aug 201717:52 > 17:54
N1

Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije potpisan je u martu ove godine,a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

125 miliona dolara uplatila je Vlada Ruske Federacije po klirinškom dugu prema BiH, a novac je raspoređen:

– Federacija BiH 58%
– Republika Srpska 29%
– Institucije BiH 10%
– Brčko Distrikt 3%

U novcu to znači FBiH 72.591.543 dolara, Republika Srpska 36.295.771 dolar, institucije BiH 12.515.783 dolara i Brčko distrikt 3.754.735 dolara.

Matej Živković, ekonomski analitičar za N1 je kazao da je BiH prošla najbolje zbog toga što joj je isplaćen konkretan novac, a ne neki vid kompenzacije duga.

Čestitao je Vijeću ministara i Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija na dobro odrađenom poslu – te kazao da sada ostaje da se vidi kako će se locirati isplaćena sredstva.

“Vlada RS je na određeni način namijenila sredstva, u smjeru izdataka za poticaje na poljoprivrednu proizvodnju. Ostali će biti alocirani sukladno odlukama koje se projeciraju”, kazao je za N1.

Prema njegovom mišljenju, BiH je u prednosti u odnosu na druge zemlje kojima Rusija isplaćuje SSSR-ov dug, i podsjeća da je svaki od vidova kompenzacije naplata.

Pravo pitanje je gdje će se utrošiti 123 miliona dolara.

“To je malo novca da se nešto konkretno napravi, ali se može iskoristiti na pravi način. Teško je reći šta finansirati, ali mislim da prvo treba infrastrukturu. Ali ne autoputeve, nego telekomunikaciju, željezničke strukture, turizam, optimizacija drugih resursa. Premalo novca za potrebe BiH, ali dovoljno da bi se nešto realizovalo”, kazao je Živković.

On tvrdi da ovaj novac može donijeti veliku korist društu ako se bude iskoristio za efekat multiplikatora, čije ćemo rezultate vidjeti za pet do 10 godina.

“Investirati, a ne potrošiti”, poručio je Živković, a s obzirom na to da je novac isplaćen skoro mjesec dana prije roka – BiH može i zaraditi nešto od njega.

Za kraj je poručio da ostaje teži dio, a to je šta će se učinkovito s novcem napraviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.