Stručnjaci za N1: Prednosti i zablude kod dojenja

Vijesti 10. avg 201709:59 > 12:00
Izvor: N1

Dojena djeca su emocionalnija, inteligentnija i sigurnija u sebe, rezultati su istraživanja.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice ​organizira danas skup na kojem će budućim i sadašnjim majkama dati stručne i neophodne informacije o potrebi i značaju dojenja. Taj institut kontinuirano promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu.

Koordinator projekta “Bolnica-prijatelj beba”  mr.med.sci. Jasmin Hodžić i  koordinatorica centra za
promociju zdravlja dr. Elma Kuduzović gostovali su u Novom danu gdje su  govorili o najčešćim zabludama, ali i prednostima dojenja.

Kuduzović je otkrila da mnoge žene smatraju kako zbog stresa dolazi do nestanka mlijeka.

“Mlijeko ne može nestati naglo jer su majke i u ekstremnim situacijama poput rata dojile svoju djecu. Stres može utjecati da se smanji izlazak mlijeka iz dojke pa dijete reaguje plaćem, a majka misli da je nestalo mlijeka. Imamo često slučaj da majke kažu da zbog temperature ne smiju dojiti dijete. To nije ispravno jer majka kad doji prenosi antitijela kojim će dijete zaštiti od virusa”, kazala je doktorica.

Dodala je da adaptirana prehrana ne može biti zamjena za majčino mlijeko.

“Ne postoji zamjena za majčino mlijeko jer se samo majčinim mlijekom mogu prenijeti horomoni i antitijela”.

Hodžić je podsjetio na zabludu da dojenje dovodi do promjene izgleda dojke.

“Trudnoća je ta koja mijenja izgled dojke, a majke koje doje mnogo brže vrate kilažu nego majke koje to ne rade”, istakao je gost Novog dana.

Kuduzović je govorila i o prednostima dojenja, kako za majku, tako i za dijete.

“Dojena djeca su emocionalnija, inteligentnija i sigurnija u sebe, rezultati su istraživanja. S druge strane, prednosti dojenja za majku je da dovodi do smanjenja rizika od osteoporoze, raka dojke i jajnika, povišenog pritiska, dijabetesa itd”, kazala je doktorica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.