Prijeti nam lančano poskupljenje osnovnih životnih namirnica

Vijesti 15. aug 201717:39 > 19:08
N1

Suša, grad, mraz - prepolovili su ovogodišnje prinose.

Plus neisplaćeni podsticaji godinama unazad ugasili su brojna poljoprivredna gazdinstva.

Dugovanja poljoprivrednicima mjere se desetinama miliona. Od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine traže da krene sa isplatom. Ukoliko se to ne desi do 30. avgusta prijete izlaskom na ulice.

“Da drugi kvartal koji je do kraja avgusta obračunat nam isplate i za silažni kukuruz isto tako. Ukoliko to ne bude do 30. avgusta isplaćeno poslije Kurban-bajrama mi ćemo dogovoriti se i krenuti na mirne proteste pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je Halilović.

Da poljoprivreda u prošlogodišnjem budžetu nije dobila mjesto koje zaslužuje priznali su u entitetskoj Vladi, te, najavili rebalans budžeta.

Dio sredstava iz klirinškog duga trebao bi biti namjenjen za izmirenje nasljeđenih dugovanja u poljoprivredi.

I poljoprivrednici iz Republike Srpske imaju poteškoće da naplate odštetu. Da bi uspjeli u tome traže da se proglasi stanje elementarne nepogode. Na ovaj zahtjev resorno ministarstvo još nije odgovorilo, no jeste iznijelo procjene da šteta dostiže i do 270 miliona maraka.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede u Vladi RS: “Naše su procjene da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona”.

To će imati negativan uticaj na stočarsku proizvodnju.

Suša koja je ove godine uništila kukuruzišta i kompletan poljoprivredni prinos u Bosni i Hercegovini prepolovila, dovela je do toga da je stočna hrana već poskupjela. To se može odraziti na poskupljenje životnih namirnica poput voća i povrća ali i proizvoda mlijeka i mesa.

Prva poskupljenja građani kažu već su osjetili.

Je li poskupilo vioće i povrće? “Jeste.”
Šta je poskupilo? “Paradajz.”
Koliko košta? “1,5 KM.”
“Poskupilo zbog loše godine, a meni penzija 280 KM ne mogu ništa uzeti.”

Konačno poskupljenje proizvoda na tržnicama ili u prodavnicama poljoprivrednici tvrde neće im biti od koristi. Jer cijenu njihovih proizvoda određuju otkupljivači.

“Cijena litre mlijeka ili cijena kilograma jabuke, kruške, šljive ili cijena jednog kilograma maline će ostati onakva kakva jeste prema poljoprivrednim proizvođačima. Tako da proizvođači od tog poskupljenja u marketima bukvalno neće ništa imati”, ocijenio je Suad Selimović iz Poljoprivredno-prehrambene industrije Tuzlanskog kantona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.