Prvi avion s hodočasnicima poletio iz Sarajeva za Medinu

Vijesti 17. avg 201710:01 > 10:02
Izvor: Anadolija

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo jutros je u 07.30 avion s 170 hodočasnika iz BiH poletjeio za Medinu, Kraljevina Saudijska Arabija.

Avioni s hodočasnicima će nakon kraćeg zadržavanja u Antaliij, nakon pet sati leta sletjeti u Medinu.

U večernjim satima će poletjeti još dva aviona. Pema planu letenja, sutra će s Međunarodnog aerodroma Sarajevo poletjeti tri aviona, 19. augusta tri i jedan avion 21. augusta.

Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-a u BiH Nezim ef. Halilović je u izjavi za Fenu kazao da će ove godine hadž obaviti 1.738 vjernika iz BiH. 

U Medini su zakupljena dva hotela Al Ansar Golden Tulip i Nuzul Al-Shakreen, a u Mekki hoteli Ibis Styles i hotel Menasiku-l Adl. Osigurana su dva obroka, doručak i večera, švedski stolovi, a kuhinja je evropska. U Medini je predviđeno sedam noćenja, a ostatak u Mekki, od 13 do 16 dana.

Glavni vođa budućih hadžija reisu-l-hudžadž je Husein Smajić, zamjenik reisu-l-uleme. Osigurano je 40 vodiča, koji će voditi po 45 hodočasnika, kao i četiri konsultantice za žene. O zdravlju hadžija brinut će 12 medicinskih radnika, šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara. Na čelu ljekarskog tima je dr. Adem Zalihić.

Nakon obavljenog hadža, povratak u BiH predviđen je od 6. do 15. septembra iz Džede za Sarajevo.

Prije polaska, hadžije se sa svojim porodicama i prijateljima okupljaju u džamiji “Kralj Fahd” gdje se uči zajednička ikrar dova, a onda autobusima kreću ka Aerodromu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.