Kurić za N1: Skloni smo negiranju svojih uspjeha

Vijesti 17. aug 201710:56 > 11:05
N1

Ne vjerujem da smo mi u BiH svjesni veličine Sarajevo Film Festivala, kazao je za N1 Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

SFF je otvoren 11. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Ovo je, kako je istakao Kurić, vjerovatno najjači festival u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

“Svijet je svjestan značaja SFF-a, mi nismo. Skloni smo da svoje uspjehe negiramo. Ni pojedine institucije nisu svjesne važnosti SFF-a što se može vidjeti po sredstvima koja dodjeljuju”, ocijenio je ministar.

Sarajevo Film Festival je od kantonalnog ministarstva kulture i sporta dobio 200.000 KM plus 30.000, koje je Festival dobio od Turističke zajednice KS. Kurić je otkrio kako je strateški cilj njegovog ministarstva povećanje ulaganja u kulturu.

“Teatri su imali život i prije mene, ali sada je to još pojačano. To nam je bilo vrlo bitno. Oblast književnosti i likovna umjetnost je trenutno vrlo problematična. Rekao sam da treba jedan festival književnosti i tako je nastao Bookstan. Likovna umjetnost je skoro zamrla i to sada vraćamo. I kada je u pitanju klasična muzika ušli smo u jedno ‘bombardovanje’, izveli smo muzičare na ulice. Nije se to prije radilo, a sada će to biti praksa. Imam namjeru da razgovaram sa svim televizijama kako bi u programima što više klasike”, naveo je Kurić.

Dodao je da mu fali gluma, ali da zbog ministarske funckije nema vremena baviti se njome.

Koalicija između SDA i SBB-a se raspala, ali to nije spriječilo Kurića sa sarađuje sa premijerom Kantona Sarajevo, Elmedinom Konakovićem.

“Sve što možemo raditi to i realizujemo, što ne možemo ostavljamo za sretnija vremena. Imamo jedan korektan i principijelan odnos“, otkrio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.