Izetbegović očekuje imenovanje oba mandatara iduće sedmice

Vijesti 05. jan 201520:28 > 20:32
Anadolija

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović večeras je u Sarajevu izjavio novinarima da nema imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH prije iduće sedmice.

“Dogovorili smo se da ćemo to raditi paralelno”, kazao je Izetbegović upitan da li se, kada je u pitanju imenovanje mandatara, čeka formiranje federalne vlasti.  

Dodao je da se očekivalo da će prije Nove godine biti formirane sve kantonalne skupštine i da će biti imenovani zastupnici u federalnom Domu naroda.  

“To se nije desilo. Sutra će biti održana zadnja takva sjednica u Sarajevu, a onda imate dva dana žalbeni rok. CIK BiH će vjerovatno to potvrditi u četvrtak ili petak tako da, nažalost, nema imenovanja mandatara do iduće sedmice, ali to su svi problemi. Očekujem da ćemo iduće sedmice konačno imenovati oba mandatara”, istakao je Izetbegović.  

Na pitanje dokle se došlo s pregovorima o imenu mandatara Federalne vlade, Izetbegović je odgovorio da će u SDA utvrditi ime kandidata za mandatara ili krajem ove ili početkom iduće sedmice.  

Naveo je da već postoje neka imena koja se spominju “ali nisu još uvijek za javnost“.  

“Nije dobro izlaziti s imenima ljudi dok ne bude to definitivno potvrđeno”, kazao je Izetbegović.  

Govoreći o tekstu zajedničke izjave koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, a za koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao da je “zloupotreba Predsjedništva, jer ono nema te nadležnosti“, Izetbegović je ocijenio da Dodik “ponovo radi stvari u svom stilu, tvrdi da Predsjedništvo nije nadležno da donosi ovakve izjave, mada je od nas to tražila Evropska unija”.

“Predsjedništvo BiH jeste nadležno za koordinaciju svih odnosa s međunarodnim organizacijama, dakle i s Briselom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. Prema tome, definitivno je Predsjedništvo BiH pozvano da napravi prijedlog izjave”, naglasio je Izetbegović.  

Podvlači da “ovo nije uzmi ili ostavi, to je prijedlog izjave koji se da dalje modificirati“.  

“Ali Milorad Dodik u svom stilu nanovo pravi kočnice, pravi probleme u BiH”, ustvrdio je Izetbegović.  

Na novinarsko pitanje kada će nova vlast donijeti mehanizam koordinacije, izrazio je očekivanje da će na tome raditi u februaru i martu.  

“Očekujem da će nam trebati dva mjeseca da postignemo mehanizam koordinacije. On je jedan od bitnih elemenata ovoga na što smo se kroz izjavu obavezali”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu na prijemu koji je povodom Božića organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.