Mektić: Nemam informaciju da se ženama plaća da se pokriju

Vijesti 22. aug 201717:58 > 18:09
N1

Ni ja ni naše bezbjednosne službe nemaju informaciju da se ženama u BiH plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu kako bi promijenile sliku grada, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gostujući na N1 televiziji.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurza izjavio je kako se ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu i upozorio na rastući utjecaj Turske i Saudijske Arabije u ovom dijelu Balkana.

U komunikaciji sa kolegama iz bezbjednosih službi Austrije ćemo tražiti da razmjenimo te informacije ukoliko ih imaju da vidimo je li to istina. Pretpostavljam da Kurza tu izjavu nije dao napamet i da mu je dao neko te podatke. Zabrinjavajuće je ako je to istina, a da mi to ne znamo. Postavlja se pitanje ko daje novac za to ako je istina, odkud dolazi i koje je porijeklo tog novca. I dalje to držim s rezervom. Lično mislim da možda ima neki pojedinačni podatak, ali da to nije neka pojava u BiH“, mišljenja je Mektić.

Od 2013. smanjuje se broj onih koji odlaze na strana ratišta iz BiH. Ima li BiH ikakvu strategiju za deradikalizaciju?

Mi smo se sada u najvećoj mjeri fokusirali na prevenciju i sprečavanja svih onih indicija što bi moglo doći do terorističkog djela. Napravila smo projekte s našim parnterima iz Evrope i EU i oni su odobreni od strane EU. Zadnji projekat je u visini od 18 miliona eura. 7. i 8. septembra sam u Brdu pri Kranju gdje ćemo govoriti o realizaciji tog projekta i način kako ćemo ih realizovati u smislu deradikalizacije i resocijalizacije i odvraćanja mladih od prihvatanja radikalizma koji bi mogao dovesti do terorizma“, kazao je Mektić.

Amir i Emir Hodžić, koje je Njemačka deportovala jer ih sumnjiče za planiranje terorističkog napada, biti pod tretmanom bezbjednosnih službi. Kakav imaju tretman u BiH?

Bh. bezbjednosne službe već mjesecima s Njemačkom učestvuje u rasvjetljavanju svih aktivnosti koji se dovode u vezu s njima. Oni nisu ovdje došli, a da mi o njima ništa ne znamo. Znamo sve što je vezano za njih, ono što je otkrila njemačka služba i ono što smo mi otkrili. Njemačke službe nisu mogle zadokumentovati krivično djelo. Kad su došli ovdje, mi nismo imali dovoljno elemenata da ih teretimo za neko krivično djelo. Oni su pod punim nadzorom, kao i veći broj drugih osoba, koji se mogu na bilo koji način dovesti u vezu sa terorizmom“, odgovorio je Mektić.

Veliki broj turista iz arapskih zemalja dolazi u BiH, a ministar sigurnosti ističe da se na njih za sada treba gledati samo kao na turiste od kojih BiH, a prije svega Kantona Sarajevo ima velike finansijske koristi.

Mi moramo i dalje razvijati našu turističku ponudu, ne samo u Sarajevu, već na prostoru cijele BIH i iskoristiti naše potencijale. Oni mogu boraviti u BiH onoliko koliko im traje viza ili ako je ograničena viza onda je to 90 dana. Stalno boravište ili kupovanje nekretnina je druga priča“, izjavio je Mektić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.